Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.02.2006, 14:10   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
No właśnie to zależy od tego, co zamierzasz kupować. Kwota wolna od cła jest chyba to.. 160 euro czy coś takiego, ale nie pamiętam tego, więc trzeba by sprawdzić. Powyżej rzeczywiście musisz doliczyć cło i podatek VAT, czyli 12% i 22%. Wtedy wychodzi już sporo drożej.

Ostatnio jednak rozmawiałem z siostrą, bo cały czas chcę sobie sprowadzić właśnie aparat i podobno znajomi często wysyłają i nikomu nikt żadnych dodatkowych opłat nie dolicza. Ale zawsze jest ryzyko.

Wygląda to chyba dokładnie tak, że albo wysyłasz paczkę jako wartosciową i ubezpieczoną na daną kwotę, ale wtedy jest ona znana celnikowi i jeśli przekracza tę wspomnianą na początku, to płacisz cło, albo wysyłasz na własne ryzyko jako zwykłą paczkę i wtedy nie ma problemu. Ale teoretycznie jest ryzyko, że w razie, jak coś się stanie z przesyłką, to stracisz pieniądze. Generalnie i tak źle i tak niedobrze i trzeba po prostu wybrać mniejsze zło, albo znaleźć znajomego, który tę rzecz ze Stanów nam przywiezie.

Co do przelewu to dokładnie też nie wiem, bo osobiście nigdy tego nie robiłem, ale są dwie rzeczy, które na pewno różnią przelewy zagraniczne od krajowych:

1) Po pierwsze nie we wszystkich bankach możesz taki przelew wykonać, ale to już musisz się w swoim banku dowiedzieć.

2) No i po drugie oczywiście jest to droższe. Kwoty dokładnej nie znam, ale kiedyś jak ok. 5 lat temu przesyłaliśmy kwoty rzędu 200 - 300 dolarów, to było to ok. 10-20 dolarów. Ile jest teraz nie wiem, ale ostatnio, jak chciałem jakiś program w ten sposób kupić to za kwotę 40 złotych w przeliczeniu na naszez, musiałbym dodatkowo za sam przelew zapłacić 60, więc dość dużo. Musisz to dokładnie sprawdzić.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post