Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.02.2006, 19:22   #14
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez demek
w polsce to jest tak
- albo jestes na szczycie i cie kochaja
- albo cie nienawidza nawet jak jestes w scislej swiatowej czolowce

ot takie chore podejscie
Cóż, może to trochę uproszczenie, ale tak niestety w Polsce bywa (choć nie tylko w Polsce ) - aczkolwiek u nas czasem jest to bardzo widoczne.
Może się mylę, ale ma to w pewnym stopniu związek z niską "kulturą" sportową w naszym kraju - porównując np. do USA - tam w szkołach są kluby, zawody, a znaczna część mistrzów zaczyna swoją karierą lub nawet rozwija w klubach uniwersyteckich. U nas co prawda mamy AZS'y - albo jest to jakby dodatek - i tak naprawdę liczą się głównie uczelnie sportowe, gdzie studiują w większości sportowcy. Nie wspominając tutaj już o liceach czy jeszcze niżej - tam nadal wf jest traktowany jak "kara boska" (może nie wszędzie - ale w wielu szkołach niestety tak).

Cytat:
Napisany przez s_tuden_t
co do igrzysk to mam pytanko, taK z czystej ciekawosci:
w jakiej dyscyplinie mozna zdobyc medal najszybciej (w tym sensie, ze dana konkurencja jest rozgrywana w najkrutszym czasie) i w jakiej dyscyplinie trwa to najdluzej

moje skromne typy to:
co do pierwszego to chyba skoki narciarskie. dwa skoki po kilka sekund + eliminacje i juz
zas najdluzej to chyba hokej. kilka meczy z czego kazdy trwa bodajze godzinke lub jakies biegi narciarskie dlugodystansowe (ale biegi mnie kompletnie nie interesuja wiec nie mam nawet zielonkawego pojecia ile moze trwac bieg na najdluzszym dystansie- a wogole jaki jest najdluzszy dystans w tej dyscyplinie?).

jak uwazacie bardzo sie myle
W kwestii najdłuższego dystansu - to bieg na 50 km męzczyzn i 30 km kobiet.
Natomiast co do dyscyplin, w których można szybko zdobyć medal - to może i masz rację, że chyba skoki to dyscyplina w której występ pojedyńczego zawodnika trwa najkrócej - eliminacje, I, II seria - patrząc na same skoki - to nawet nie minuta. I nie wiem, czy jakaś dyscyplina może mu dorównać - choć są i też takie, które trwają dość krótko - np. wyścigi saneczkarzy, czy choćby ta słynna "rura" w snowboardzie - też przejazd pojedyńczy trwał może z 20-30 sekund.
A chyba hokej jest znowu najdłuższy - choć dorównuje mu - albo nawet przewyższa ...curling - dokładnie nie pamiętam, ale tam mecz trwa chyba nawet dwie godziny (mogę się mylić).

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post