|
Witam.
Za bardzo nie znam się na nagrywarkach dvd panasonica ale zaciekawiło mnie to że nagrywałes na płycie dvd-r. Otóż kiedyś miałem taką sytuację. kupiłem płyty dvd-rw sony x2.w pewnym momencie na jedna z tych płyt nagrałem kilkanaście zdjęć po czym ponieważ nie były już mi one potrzebne postanowiłem je usunąć z płyty poprzez jej sformatowanie. Przy mojej nagrywrace dvd w kompie nastawiłem opcję jej pracy pod płyty cdr/rw a nie pod dvd.w każdym razie nagrywarka mi tą płytę skasowała ale po tym zaczęły się z nią po prostu dziać niesamowite rzeczy. otóż nie dało się wógóle nic na nią nagrać a jak wrzucałem płytę do napędu dvd w kompie to po kilku minutach jej odczytywania napęd pokazywał zdjęcie, które były na niej przed jej wcześniejszym formatowaniem. w każdym razie już nic się z tą płytą nie dało zrobić. podczas kolejnych formatowan za każdym razem wyskakiwał błąd podobnie jak przy próbie nagrania na nią czegokolwiek. z innymi płytami dvd już mi się tak nie działo. ostatnio się zagapiłem i też pomimo iż miałem nastawioną nagrywarkę dvd na tryb płyty cdr/rw i skasowałem płytę dvd+rw sony to owszem trwalo to 2 razy dłużej niż jakbym ów płytę formatował pod tryb dvd nagrywarki ale wszystko już było ok.tak więc może powodem Twojego problemu nie jest nagrywarka ale płyta ponieważ z tego co czytałem trochę tu trochę tam płyty z minusami czyli dvd-r i dvd-rw nie były tak kompatybilne jak te z plusami czyli dvd+r i dvd+rw i dlatego te pierwsze zastąpiono tymi drugimi a co za tym idzie te drugie już od dawna zaczęto wycofywać z produkcji.
|