Witam !
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
No właśnie to zależy od tego, co zamierzasz kupować. Kwota wolna od cła jest chyba to.. 160 euro czy coś takiego, ale nie pamiętam tego, więc trzeba by sprawdzić. Powyżej rzeczywiście musisz doliczyć cło i podatek VAT, czyli 12% i 22%. (...)
|
Co do cła to dokładnie nie wiem - czytałem kiedyś, że przy sprowadzaniu towaru nie przeznaczonego do odsprzedaży, nie płaci się go.
Natomiast co do VAT'u - tutaj już gorzej, wystarczy, że wartość towaru przekroczy 45 EURO - i płacisz 22% - miałem tak rok temu z prezentem - wpisana była wartość 100 $ i Vat musiałem zapłacić. Aczkolwiek to było od osoby prywatnej - być może jak sprzedaje nam to firma to jest inaczej.
(Źródło:
http://handelue.pl/?action=faq&id=157).
Oczywiście dużo zależy, jaką wartość wpisze nadawca itd. - można zaryzykować, wpisać wartość nawet mniejszą niż te 45 EURO i zazwyczaj przejdzie - dużo zależy od osób na cle - jeśli paczkę rozpakują i się zorientują ile to jest warte - to może być czasami problem. Ale np. znam sytuacje z odzieżą wartą w sumie (patrząc na metki) ponad 150 $, a na wykazie było napisane że 30 $ i nic odbiorca nie płacił.
Natomiast inna kwestia to ubezpieczenie - przede wszystkim, gdy sami kupujemy towary nowe i znacznej wartości - to wtedy już trzeba uważać. I podejrzewam - jak już napisali niektórzy - że jak się zliczy koszty transportu, przelewu, ubezpieczenia itd. - to wyjdzie niewiele mniej niż w Polsce - a wiadomo tutaj jednak mniejsze ryzyko i gwarancja !!
Cytat:
Napisany przez bubson
(...) Niestety (nie urażając nikogo) nasza wspaniała firma monopolistyczna dostarczająca pocztę to jedna wielka banda złodziejska (znowu nie urażając tych uczciwych)...... Każda, powtarzam KAŻDA paczka i większe (tzn grubsze) listy przychodzą do mnie z USA z piękną nalepką "Uszkodzone", chociaż nie wiem jakim cudem uszkodzone, bo zapakowane są zawsze tak, że pomaga w domu tylko dobry nóż aby przeciąć się przez kilka warstw papieru i taśmy klejącej - te uszkodzenia to poprzerywane rogi - aby sprytni pracownicy mogli sobie tam wsunąć małe kamerki........ I oczywiście ta nalepka "Uszkodzone" to pochodzi z jakiegoś urzędu z Polski......(...)
|
Akurat na szczęście mnie to nigdy nie spotkało (ani moją rodzinkę) - a kiedyś kilka razy przychodziły przesyłki z USA. Ale były też często przepakowywane.
Ale znając co się dzieje teraz na Poczcie - to coraz mniej wesoło to wygląda
Pozdrawiam
ro29