Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.02.2006, 15:12   #112
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez demek
w tv glupoty gadaja, ze oslabla na finiszu a to go...no prawda
justyna sama to powiedziala, ze musi na podbiegu wyrobic przewage coby jej juz nie dogonili
W części prawda - ona po prostu jest bardzo mocna na podbiegach - tak naprawdę nie jest to chyba typ sprinterki - choć taka koncówka po 30 km to bardzo specyficzny sprint ...
A jeśli chodzi o sam finisz - przede wszystkim cały bieg Justyna rozegrała bardzo dobrze taktycznie. I to ona pociągnęła w końcówce, nie czekała aż ktoś inny zacznie. I opłaciło się - to ją musiały gonić, grupa się rozerwała, zostały 3 i wiadomo było, że będzie się liczyło zarówno to ile kto zachował sił, ale też i trochę doświadczenie. Czeszka pokazała klasę - ani Polka, ani Rosjanka nie miały na końcówce z nią szans. Może tylko troszkę żal tego srebrnego medalu - gdyby Justyna w pewnym momemncie się nie obejrzała, gdyby biegła ile sił ...ale i tak wielki jej sukces
Dla mnie naprawdę ten bieg był wielkim przeżyciem - i właśnie wspomniana taktyka Polki, przejęcie prowadzenia - to dla mnie wskazuje na jeszcze większą wartość tego medalu - choć tylko w tym momencie brązowego. Bo inaczej to wyglada, jak zawodnik 10-20 sekund po innych wbiega na metę i zdobywa brąz. Tutaj - to ona poczuła w odpowiednim momencie, że jest silna, że trzeba ruszyć do przodu i walczyć. I kiedy wbiegała pierwsza na stadion to serce mi biła jak dawno.
A niestety - takiej woli walki, chęci wygrania - nie ma u wszystkich naszych sportowców. Oczywiście ważne są umiejętności, zdolności itd. - ale liczy się też wola walki, wiara w siebie itd.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Niby tak.. ale już zaraz potem puścili film z Justyną w roli głównej, z którego wynika, że zawsze była skazana na sukces, a wszyscy cały czas wierzyli, że zdobędzie medale.. Ehh.. ciekawe, co jeszcze dzisiaj usłyszę..

A ta dekoracja to wydaje mi się, że to już wszystko. Hymn chyba przez chwilę był, jak tak na baczność na podium stały. Ale mogę się mylić, bo medali nie wiedziałem..
Wiesz @andrzejj9 - może i masz trochę racji - ale trzeba na to spojrzeć z dwóch stron. Bowiem jak tu się nie cieszyć, skoro zdobywamy pierwszy (i chyba ostatni ) medal na olimpiadzie, a jest to dopiero nasz 7 w historii ZIO !!! Po drugie - jest to jednak chyba najbardziej utalentowana młoda zawodniczka w sportach zimowych - jeszcze nadal juniorka - a okazała się lepsza od wielu starszych, bardziej doświadczonych zawodniczek.

A co do dekoracji - przecież też nie widziałeś medalu - i hymnu ja nie słyszałem - jakoś dziwnie to wyglądało ...

Cytat:
Napisany przez Lukash
zaraz sie okaze ze na dopingu jakis cud ze medal mamy
No tak polskie myślenie - zazdrość sukcesu - a to, że miała wpadkę kiedyś z lekami - każdemu się może zdarzyć.

Cytat:
Napisany przez demek
http://sport.onet.pl/1,15,11,179573...um_turyn.ht ml
skad sie tacy ludzie biora?
Skąd - ... z Polski niestety. Pamiętam, jak Małysz cztery lata temu nie zdobył złota na olimpiadzie, albo wcześniej na MŚ - niektórzy to uznali za wielką porażkę. Smutne to, bradzo smutne. Ale to tak trochę się wpisuje w dzisiejszą mentalność i "wyścig szczurów" - liczą się tylko zwycięscy. A przecież tak nie jest - pozostałe medale to także wielkie sukcesy. A także często i miejsca tuż za podium.

Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 24.02.2006 o godz. 15:15
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post