|
Zjadłem zęby na tworzeniu DVD z materiału filmowego DV. Może nie mam wiedzy kompletnej ale w skrócie podzielę się tym co wiem również pod kątem problemów jakie napotkał autor wątku.
1.Komputer powinien być niestety w miarę szybki, procesor ze wsparciem dla instrukcji SSE2 (wszystkie Intele i AMD 64), jeśli SSE 2 nie ma (np.AthlonXP) nic złego się nie stanie jednak stracimy sporo na komforcie pracy, system plików koniecznie NTFS a co za tym idzie system Win2000 lub WinXP, jeśli używamy płyty opartej o chipset Nforce2 to NIE INSTALUJEMY sterowników Nvidia Ide SW, są poza wcześniejszymi wersjami bodajże 2,45 niekompatybilne z interfejsem ASPI (nie wiem jak ma się sprawa z Nforce3 i 4) pozostajemy przy standartowych sterownikach Microsoftu, w systemie powinno się zainstalować jakiś kodek DV np. bardzo dobry Mainconcept DV,
2.Zgrywać należy po FireWire i NAJLEPIEJ programem w którym zamierzamy przeprowadzić montaż. Jeśli program ma możliwość wyboru jakości zgrywania to wybieramy zawsze pełną jakość DV. Początkująm polecam Pinnacle Studio koniecznie w wersji 9 (NIE 10), a dlaczego Pinnacle, ano jest po polsku.
3.Po montażu eksporujemy gotowy materiał do pliku Avi DV czyli przy użyciu dokładnie takiego samego kodowania DV jak materiał źródłowy, NIC nie zmieniamy.
4.Kodowanie do mpeg2 czyli formatu używanego w DVD-Video. Temat rzeka. Osobiście wyprówałem bardzo dużo enconderów pod kątem jakości materiału wyjściowego i wg mojej oceny Canopus Procoder będzie tu najlepszym rozwiązaniem, drogi jak diabli ale w omawianym procesie sprawdzi się na 5+. O ile się nie mylę jest instrukcja do Procodera na Cdrinfo ale parę słów skreślę w celu przypomnienia konfiguracji. W programie wskazujemy pilk źródłowy DV w zakładce source. W zakładce target wybieramy format wyjściowy DVD PAL Mpeg-DVD-Pal Mastering quality. W opcjach wchodzimy do Advanced i po kolei wszystko ustawiamy, to co najistotniejsze być powinno to : no splitting,elementary stream,no chapter,Pal 720x576,Lower/bottom field first,mastering quality,use close GOP-nie zaznaczamy, dla materiału do 63 min ustawiamy CBR i niżej wpisujemy bitrate 8952 przy czym wcześniej musimy zmienić Audio na Audio Layer 2 i jego bitrate na 384, inta DC precision ustawiamy na 10, inne opcje niezmienne tak jak po instalacji. Wciskamy convert i cierpliwie czekamy na finał kodowania a potrwać ten proces może długo, przestrzegam przed szybkimi enconderami gdyż poza prędkością nie oferują nic a już na pewno porządnej jakości. W wyniku kodowania dostaniemy 2 pliki zgodne ze standartem DVD i w jakości niemal jak źródło.
3.Authoring. Początkującym polecam TMPGenc DVD Authorung 1.6. Jest prosty i nie robi takiej głupoty jak np. Ulead DVD Workshop czyli ponownego kodowania do mpeg2. TMPGenc DVD Authoring polecam również do wypalania materiału na płytę. Aha, jeśli płyta jest + wcześniej oczywiście tak jak to ktoś wspomniał warto zmienić jej sygnaturę (bitsettig) na DVD-Video.
To tyle z mojej strony. Jak jakieś pytanka to służę.
edit. Jeśli w materiale pojawiają się artefakty czyli wspomniane tu kropeczki to o ile nie są już rdzennie nagrane na taśmie to radzę szukać przyczyny a nie bawić się w odszumianie bo jest to pozbawione sensu. Ważne żeby autor wątku napisał kiedy one się pojawiają, na jakim etapie, po zgraniu, po esporcie do wynikowego DV czy po kodowaniu do mpeg2, ustalmy etap to pomogę.
Ostatnio zmieniany przez Edson : 24.02.2006 o godz. 18:33
|