|
Witam !
W kwestii polskich liter - może i większość rozumie - choć to kwestia przyzwyczajenia - znam osoby starsze, rzadko korzystające z sieci itd. - dla nich takie teksty czasem ciężko się czyta. A ja akurat tak się przyzwyczaiłem od lat pisać - w pełni po polsku, że nawet miałbym problem pisać na komputerze bez polskich znaków. Jak wspomniałem, stosuję to tylko pisząc sms'y z komórki (bo chyba nawet nie mam polskich znaków - no i ew. kwestia kosztów).
Natomiast co do kodowania - na www raczej nie ma chyba już dziś z tym problemu - gorzej w mail'ach - tutaj zdarza mi się dostawać czasem listy z "krzaczkami".
W temacie załatwiania po znajomości. Powiem tak - to zależy od sytuacji itd. Ogólnie nie jestem tego zwolennikiem - zarówno korzystania z jakiś przywilejów czy znajomości - ZWŁASZCZA, jeśli daną rzecz, sprawę możemy załatwić tak samo sami - a znajomości nam ją tylko przyspieszą czy też po prostu ułatwią. Oczywiście są wyjątki - np. miejsce w szpitalu, jeśli liczy się nasze zdrowie itd.
Natomiast inna kwestia, to fakt, że w dzisiejszych czasach znajomości są często konieczne - np. jeśli chcemy załatwić sobie pracę - znam wielu, którzy ją mają właśnie dzięki rodzinie czy znajomym. I można się zastanawiać czy to słuszne, czy nie ? Jak wszystko ma to dwa oblicza. Bowiem często poprzez takie załatwianie przez znajomości, odbieramy innym - nawet lepszym możliwość zdobycia tej właśnie pracy. Wydaje mi się, że dużo zależy na jakie stanowisko, do jakiej firmy, to załatwiamy. Bo jeśli to jakaś firma prywatna, a my naprawdę mamy problem z pracą ...
Oczywiście inaczej to wygląda, jak np. poseł załatwia rodzince "ciepłe" posady w urzędach itd.
Pozdrawiam
ro29
Ostatnio zmieniany przez ro29 : 25.02.2006 o godz. 00:23
|