Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.02.2006, 21:59   #1
Vavoom
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.11.2003
Vavoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LiteOn LTD-165H (JLMS XJ-HD165H) nie rozpędza się powyżej 20x ?!?!?

Witam.

Problem wysłałem do pomocy technicznej na stronie liteon.abc.pl. Treść + odpowiedź:

(...)
Od dłuższego czasu (ok. rok) pojawił się u mnie pewien problem z napędem LTD-165H. Mianowicie nie rozpędza niektórych płyt CD-R do prędkości 48x. W większości płyty nagrywane są w TEAC CD-W540E lub SOHW1693s. Nie ma znaczenia w której nagrywarce. Prędkość zdaje się też nie ma znaczenia, raz płytę nagraną z prędkością 40-48 rozpędzi, raz nie. Tak samo dla niskich prędkości. Płyty jakich używam to w większości Verbatim Super AZO, aczkolwiek zdarzają się "tańsze". Problem rzadziej występuje ze starszymi płytami Metal AZO oraz nieznacznie rzadziej z nośnikami "żółtymi". Z płytami tłoczonymi problem praktycznie nie występuje.

W Nero Infotool sprawdziłem, prędkość do jakiej rozpędza płytę to 20x (tak jak dla CD-RW?). Programy do regulacji prędkości jak Nero Drivespeed lub CDBremse działają - ale w tym przypadku tylko w zakresie 2-20x. Używam obecnie Win2000 (ale na 98 i XP było tak samo).
(...)

Odp.:
"Na początek proszę spróbować zaktualizować firmware - do pobrania z adresu http://www.jlms.com.tw/webfw/XJ-HD165H/D165HCH12.zip."

("na początek..." :\ )

OK. Ściągnąłem, zaktualizowałem, już przy wysuwaniu tacki widać pierwszą różnicę (wolniej = ciszej się wysuwa) Ale update nie miał kompletnie żadnego wpływu na ten problem. Napęd działa tak samo, od razu wiadomo przy wczytywaniu że płyty nie rozpędzi.

Maila wysłałem dość dawno. Dzisiaj go odebrałem i na dodatek bardziej szczegółowo przetestowałem napęd przy różnych nośnikach. Jest gorzej niż pisałem przedtem. On (już?) nie rozpędza ŻADNEJ płyty powyżej 20x. CD-R (wszystkie możliwe typy), CD-RW, CD-Audio, DVD: +R -R +RW -RW -ROM - żadnej z tych płyt nie rozpędzi powyżej 20x. No jeśli chodzi o DVD no to w Drivespeed po włożeniu takowej pokaże przy wykrywaniu obsługiwanych prędkości jedynie 20x.

To samo zrobiłem na drugim systemie, 98, praktycznie gołym, bez żadnych sterowników, drivespeedów, incd itd.

O-co-tu-cho-dzi-

Z góry dziękuję za pomoc, bardzo mi na niej zależy.
Vavoom jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online