Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.02.2006, 02:08   #33
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@Edson
Widzę, że męczymy się z tą samą płytą . Ma ona niestety duże problemy z poprawną pracą z dwoma dyskami SATA i to zarówno przy ustawieniu macierzy jak i bez. Ja mam RAID0 i nic nie świadomy uszkodziłem sobie całą masę danych, głównie dużych plików (na szczęście miałem backup). Zobacz ten temat . Cała sprawa wyszła podczas nieudanych prób kompresji dużych plików. Na szczęście przestawienie jednej opcji w biosie pomogło. To podobno wina złej współpracy kontrolera z chipsetem. Widziałem nawet wypowiedzi, że tej płyty po prostu nie można zmusić do bezbłędnej pracy z 2 dyskami sata. Może u Ciebie był podobny problem z uszkodzeniem danych zobacz tu.

@1stwasp
Fajnie, że przyłączyłeś się do dyskusji , zawsze czegoś nowego się człowiek dowie. Muszę Ci powiedzieć, że zrobiłem kilka filmów w TMPGEnc ale dałem sobie spokój, naturalnie z powodu prędkości działania. Na słabszych ustawieniach, które stosowałem, rezultat był również dobry, chociaż raz miałem dziwne wrażenie, że kolory w stosunku do źródła trochę wyblakły (może coś było namieszane). Ja z resztą chyba nie jestem specjalnie wymagający jeśli chodzi o obraz i dopóki film jest ostry i coś mi w nim wyraźnie nie przeszkadza to jestem zadowolony . Dlatego nawet działanie QuEnc mnie zadowala, szczególnie w Rebuilderze.

Zrobiłem już sobie szablon w TMPGEnc z podanymi przez Ciebie ustawieniami i będę testował gdy nadarzy się wyjazd weekendowy .

Dźwięk AC3 obecnie kompresuję wyłącznie w ffmpeg+gui. Jeśli chodzi o jakieś poważniejsze ingerencje typu zmiana frame rate (stretching) czy częstotliwości próbkowania to robię to w Adobe Audition - nie ma wtedy dyskusji nad jakością. Zresztą równie świetnie przydaje się do tych celów bardzo wczesna i darmowa wersja tego programu Cool Edit 96, trzeba ją tylko znaleźć w sieci. AC3Machine potrafi narobić prawdziwej masakry, przy tego typu konwersjach.

Co do Majki 44 to karta bomba. Właśnie mam na głowie moje monitory AKG i delektuję się tym dźwiękiem. Do tego rewelacyjnie napisane sterowniki, dobre wejście mikrofonowe i inne bajery typu DirectWIRE. Widziałem wcześniej w działaniu z Cubase-m starszą wersję (MK II) i po prostu praca w ***8222;prawdziwym***8221; ASIO, jest czymś pięknym. Szczególnie, że teraz nawet takie programy jak tracker-y przechodzą na ASIO. Miałem już dosyć użerania się z Live-m i KX-ami, które nie działały tak jak tego oczekiwałem, nie mówiąc już o Sound Storm-ie, który jest OK, ale wyłącznie do gier. Powiem tak : prawdziwa przyjemność w słuchaniu muzyki i komfort przy pracy z aplikacjami audio. Fajnie jest odkrywać nowe rzeczy w ulubionych utworach. Życzę miłego słuchania.

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 28.02.2006 o godz. 02:14
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post