Witam !
Cytat:
Napisany przez Burt
Ile można się zasłaniać komunizmem.Polacy bardzo lubią zwalać wszystko na historię,nie widząc przy tym jacy naprawdę jesteśmy.Gdyby nie było komunizmu, winę za nasze niepowodzenia zwalilibyśmy pewnie na zabory.
Pamiętam trochę komunę,uczyłem się w szkole ''Na barykady'' i stałem w kolejce za kawą.To co nasi ojcowie wybudowali przez 50 lat,kolejne demokratyczne rządy sprzedały w 15.Nie wiem czego teraz uczą w szkołach ale komunizm nie był taki straszny , żeby nie można było się z niego otrząsnąć przez 15 lat.
Osobiście to co pamiętam z tamtych lat budzi miłe wspomnienia.(no ale wspomnienia z dzieciństwa są zawsze miłe). 
|
Co do zasłaniania się historią - to z jednej strony ma ona mniejszy lub większy wpływa na czas obecny - nieprawdaż ?? Z drugiej zaś strony - to na pewno racja, że pewna część społeczeństwa żyje nadal historią - znam takie osoby (i znałem) - które 50 lat po II wojnie światowej liczą czas na: przed wojną - wojna - po wojnie, i był to dla nich czas jakby miesiąc temu.
Tak samo z kominizmem - część osób nadal nim żyje, chce go rozliczać i zwala wszystko na tamten okres.
Wiesz - z jednej strony to tak ładnie wygląda - za komuny prawie każdy miał pracę itd. Tylko, że to tak pięknie nie wyglądało - i @
Zetoxa ma tutaj sporo racji.
Ja też mam wspomnienia z komuny z dzieciństwa - i w sumie złe nie są
Jak popatrzę jakby moje dzieciństwo mogło wyglądać dzisiaj - to może i było by gorzej - choć to nikt nie przewidzi
Oczywiście jak ktoś był dobrze ustawiony to żyło mu się nieźle ...
A prawdę mówiąć temat jest jak rzeka ...
Pozdrawiam
ro29