Witam !
Cytat:
Napisany przez fony
coz, moze w koncu dopadnie i Kaczynskich... <:
|
Bez przesady - też mam ostatnio uwagi do Prezydenta i Prezesa PIS - niestety nawet poważne - ale życzyć takiego czegoś - to już przesada.
A fakt, że pojawiła się w Toruniu

- cóż sam w żartach też sobie różnie to interpretuję
Ale bez przesady ...
Wracając do podstawowego tematu - wiadomo było, że ten moment nadejdzie. I z jednej strony - nie można wywoływać paniki. Aczkolwiek nie jest też tak, że to tylko problem drobiu, ptactwa i ew. gospodarki. Mnie np. zaniepokoiło to co napisał kolega Remix
Cytat:
Napisany przez Remix
(...)
c) Przez wdychanie pylu, ktory powstaw w wyniku kruszenia sie odchodow i unosi sie w powietrzu
(...)
|
Bo skoro ptasia (jak sama nazwa mówi) grypa, dotyczy wszelkiego ptactwa - także wróbli, gołębi itd. - to przecież chociażby na osiedlach, nie mówiąc już o tzw. starówkach w różnych mistach - jest pełno ptactwa, a co za tym idzie ich odchodów. Więc jeśli tutaj pojawi się wirus
Kolejny problem - o czym już wspomniano - małe gospodarstwa i rolnicy - nie mam nic przeciw nim - ale jak wiadomo, trudno czasem ich przekonać - sam słyszałem, jak z tydzień temu starsza kobieta na jakimś bazarze, mówiła, że owszem drób jest zamknięty, ale przecież czasem trzeba go wypuścić, aby sobie polatał. Cóż - klasyczne wiejskie podwórko z chodzącymi kurami ...
Następny problem - związany także z poprzednim - to fakt, że w znacznej części społeczeństwa nie ma przesadnej - a czasem i podstawowej higieny - co też wiadomo czym może skutkować.
Na koniec - nie chcę straszyć - ale jak wiadomo, istnieje możliwość mutacji tego typu wirusów - np. z wirusem ludzkiej grypy ...
Pozdrawiam i życze wszystkim dużo zdrowia !
ro29