Witam!
Nie bede sie teraz zastanawial nad kompem, ktory ma byc zlozony za 4-6 tygodni. Wszystko zalezy od cen jakie beda w tym czasie.
Czy ja napisalem, ze komp nazwany machina musi byc high-endowy? NIE, ale to co chcesz zlozyc jest bardzo przecietne, a pieta achillesowa zestawu bedzie z cala pewnoscia 6600GT.
Ja bym w ogole skladal kompa na platformie Intela (obecnie mam AMD i bardzo sobie chwale, ale kolejnego kompa juz nie kupie na tej platformie - np. ze wzgledu na brak HT lub mizernie dzialanie Dual-Channel).
Grafika... chociazby 6800 GS - 850 zl i przerabiasz go na 6800GT, w najgorszym wypadku bedziesz mial 12/6 lub 16/5 w zaleznosci co sie da odblokowac, a w najlepszym 16/6 i taktowanie jak w 6800 Ultra. ATI - prosze bardzo X800GTO lub X850Pro lub kazde inne mozna dostac w przystepnych cenach ponizej 1000zl. Niestety ale grafike trzeba brac ze sredniej polki, albo ciut wyzej, zeby jako tako smigala przez ten rok, poltora. W innym przypadku to strata kasy, bo wyjda 3-4 nowe tytuly i stara karta bedzie juz za slaba na mila zabawe. No chyba, ze ktos uzywa karty do Worda.
1 GB Ram - fajnie, tym lepiej, ze chcesz dokupic druga kosc! Bardzo madre rozwiazanie.
Co do zastanawiania sie przed zakupem... nalezy sledzic rynek, czytac forum Tweak.pl, a jak przyjdzie czas, to tydzien przed zakupem zorientowac sie co w danym momencie ma najlepszy stosunek cena/wydajnosc/jakosc i zobaczyc gdzie sa najlepsze warunki zakupu - no i kupowac i skladac!
mp666 - a czy ja napisalem, ze ma? ja tej plyty w ogole pod uwage nie biore.