Witam !
Cytat:
Napisany przez Freddy69
Jednak niewielki problem jest, chciałbym drukować raz na 5-7dni. Ale, niestety będzie tak, że jak będzie drukowanie to od razu kilkanaście. A potem postój. Poza tym, do komputera mam podpiętą laserkę - a plujka ma stać tylko do "zadań specjalnych" czyli do druku w kolorze.
|
Chyba się nie rozumiemy - po prostu jeśli chcesz uniknąć zaschnięcia głowicy, to drukujesz cokolwiek min. raz na tydzień, żeby się drukarka przeczyściła, przegrzała itd.
Cytat:
Napisany przez Freddy69
Z tego, co się orientuję, to tusze są oddzielnie od głowic - i to właśnie stanowi, moim zdaniem, tą NIŻSZOŚĆ Canona - tak to nie byłoby problemu - wymiana tuszy połączonych z głowicami na nowe i nie ma tematu zasychania głowic.
(...)
|
Akurat dla mnie to raczej zaleta - bo jak pojawią się zamienniki, to będą tanie - i nie będzie problemy z napełnianiem itd. Chyba, że chcesz kupować oryginały
Cytat:
Napisany przez ryba120
Witam !
Od ok. 2 miesięcy jestem w posiadaniu CANONA IP4200.
Muszę powiedzieć, że drukarka jest naprawdę rewelacyjna.
Posiada oddzielne pojemniki z tuszem, a nie tak jak ro29 mówi razem z głowicą.
(...)
|
Nie napisałem, że ta drukarka ma razem z głowicą !! - tylko zadałem takie pytanie - przeczytaj mój post - bo nie byłem zorientowany w specyfikacji tej drukarki.
Cytat:
Napisany przez ryba120
(...) Jest to nowa drukarka, która pojawiła się na rynku od niedawna i nie ma jeszcze zamienników tuszy, ale mam nadzieję, że do momentu zakończenia się okresu gwarancyjnego pojawią się w sprzedaży. Na gwarancji wolę nie ryzykować z zamiennikami.
Zresztą koszt oryginalnych wkładów nie jest aż tak wysoki jak w HP. Cena jednego koloru, a jest w CANONIE ich pięć wynosi ok 45-50zł. Biorąc pod uwagę ich wydajność to niewygórowana cena. (...)
|
Wszystko zależy po pierwsze czy stać Cię na oryginały oraz jaka wychodzi różnica pomiędzy nimi a zamiennikami - zarówno w jakości, ale też w przeliczeniu na koszt strony. Oczywiście przy droższych drukarkach jak ta, może się mniej opłacać ryzykować na gwarancji, niż przy tańszych modelach (gdzie raczej nie opłaca się stosować oryginałów nawet w okresie gwarancyjnym).
Aczkolwiek w kwestii stosowania zamienników, to czasem jest tak, że właśnie przy wydruku kolorowym różnice są większe (tzn. gorsza jakość) niż przy czarnym - w stosunku do oryginałów, a skoro @
Freddy69 będzie drukował głównie kolor - to sprawa może nie być tutaj taka prosta.
Pozdrawiam
ro29