Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.03.2006, 11:56   #8
radosio
vel Shah

Data rejestracji: 01.11.2005
radosio niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kristoferros
Pozwólcie, że się podepnę pod temat:

Od niedzieli mam SUSE 10.0 Jest OK! Powiedziałbym nawet, że jestem pod OGROMNYM wrażeniem.
Mam parę pytań i jak ktoś jest w stanie mi pomóc, to poproszę:
- uruchomiłem aktualizację, ściągnęło jakieś 170MB poprawek, niby zainstalowało, a Firefoxa nadal mam w wersji 1.0.x - a widziałem dokładnie jak ciągnie wersję 1.5...
- OK, ściągnąłem Firefoxa ze strony domowej, jest w archiwum *.tar, rozpakowałem i jak mam go zaktualizować? Pojęcia nie mam co dalej.
- następne pytanie o tzw. repozytoria - skąd wziąć adresy i gdzie się je wpisuje? (prawdopodobnie w YAST2, ale jeszcze, że się tak wyrażę, nie doszedłem )
- poza tym chcę ściągnąć k9 copy a YAST mi pisze, że wymaga od cholery różnych innych rzeczy, a niektóre są jako źródła - co z nimi?

Dzięki z odpowiedzi!
dla Linuxiarzy!
witam
widze, ze w końcu wybrałes linuxa

co prawda nie wiem jak jest w SUSE bo uzywam Mandrivy, tam jest to o wiele prostsze (w mandrivie) wpisujesz w konsolke co chcesz miec i pobiera nazywa sie to urpmi (ale chyba tylko w mandrivie to jest)
jeśli jestes pewien, ze pobrałes FF to wydaj komende w konsoli mozilla-firefox, jeśli nadal bedzie stara wersja to bedziesz musiał ja odinstalowac i zainstalowac powtórnie.
a jak instalowac *tar. robiłem to chyba tylko raz ale z tego co pamietam to robi sie to tak: (wchodzisz w konsole)
Kod:
tar xvf i nazwa_pliku.tar.gz
następnie wchodzisz do katalogu gdzie wypakowałes pliki
Kod:
./configure 
make 
make install
i powinno sie zainstalowac. ale jak juz wspomniałem sam mam z tym mało do czynienia.
ja na początek poleciłbym Mandrive Power Pack. dosyć łatwa na poczatek.
ale pewnie kazdy poleci to czego uzywa.

zresztą na forum są uzytkownicy suse wiec z pomoca nie powinies miec problemów

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez radosio : 08.03.2006 o godz. 12:03
radosio jest offline   Odpowiedz cytując ten post