Witam !
Cytat:
|
Napisany przez Atlantis
Hmm.... a jak to jest ze zwiększaniem się ilości błędów na bodbrych płytach? To jakieś drobne wartości, czy np. po kilku latach z dobrze nagranej płytki z pięknym wykresem będę miał koszmar, który normalnie zaraz po nagraniu wyrzuciłbym do kosza?(...)
|
Dokładnie Ci na to pytanie nie odpowiem - może ktoś bardziej obeznany mógłby to konkretnie wyjaśnić (z tym, że tego typu wiedza bazuje głównie na doświadczenie z różnymi płytkami po latach - bo teoria to tylko teoria

) - aczkolwiek tak jak napisałem - proces ten w przypadku najlepszych płyt - np. Verbatim Pastele mających warstwę Long Strategy (Cyanine, AZO) -przebiega zdecydowanie wolniej - i w przypadku takich płyt nawet po kilku latach ilość błędów powinna wzrosnąć nieznacznie.
Cytat:
|
Napisany przez Atlantis
(...)
Ważne płytki przechowuje w BOXach, w ciemnej, zamkniętej szafce. 
Aha, przecież w końcu w płytach DVD warstwa nośnika znajduje się w połowie grubości płyty, a nie na wierzchu jak w CD, więc chyba nie jest aż w takim dużym stopniu narażona na działanie tych niekorzystnych czynników?
|
Dobra metoda, ważne jeszcze aby nie było to w pobliżu źródła ciepła.
Natomiast co do płyt DVD - chyba masz rację - ale dokładnie to nie wiem, bo nie interesowałem się jak na razie zbytnio płytkami DVD (główny powód - nie mam nagrywarki DVD

).
Pozdrawiam
ro29