Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
Jezeli chcesz aby tak bylo, to wnies projekt ustawy o podatku od wiary. Licz sie z tym, ze nie kazdy wierzy w Boga, sa wyznawcy Allacha, Jahwe, Jah, Buddy... Po co im kosciol obrzadku rzymsko-katolickiego?...
|
Faktycznie masz racje a odmienność potwierdza regułę, popatrz ilu ludzi chodzi dziś do kościołów (katolickich), wyznania inne niż katolickie stanowią margines. Więc po co wnosić podatek w kraju który jest praktycznie w 100% katolicki, rzymsko - katolicki? Tylko nie mów mi zaraz, co z innymi wyznaniami? Państwo może również wspomóc takie inwestycje jeśli zajdzie taka potrzeba. Poza tym demokracja ma to do siebie, że wybierając kogoś, coś itp. liczymy się z jego właściwościami, konsekwencją czego będzie dany sposób np. rządzenia krajem. NP. JA NA CIEBIE NIE BEDĘ GŁOSOWAŁ BO JESTEŚ KOSMOPOLITĄ I DO TEGO RUSOFILEM (bez obrazy ale tak Ciebie odbieram z setki Twoich wypowiedzi dotyczących Polski).
Cytat:
Ja sie nie zgadzam z tym by panstwo dawalo na tak "szczytny" cel pieniadze,coraz wiecej osob w kraju ma podobny poglad. Jak finansowac budowle sakralne to wszystkie i w 100%. Albo dla wszystkich albo dla nikogo (egalitaryzm gwarantowany przez konstytucje RP)....
|
A kto powiedział, że budowa Koscioła ma być finansowana w 100% z kasy państwowej? Moze być to np 10%. Z drugiej strony pytam się dlaczego moje podatki maja iść na np. kształcenie osób mających Polskę w d***, tylko dlatego ze sa obywatelemi naszgo kraju.
Przeczytaj definicję słowa EGALITARYZM a następnie odnieś ją do realiów obecnej, komunistycznej czy średniowiecznej Polski (lub też każdego innego kraju), w żadnym ustroju za wyjatkiem czystego Socjalizmu (nie znam przykładu) Egalitaryzm nie istnieje (i nigdy nie istniał) bo niszczy go kapitalistyczne dążenie do zarabiania. Ekonomia zabija ludzkie odruchy, emocje, wiarę... czego Ty jesteś najlepszym przykładem.
Cytat:
Co do blokowisk - spokojnie niedlugo wszystkie runa, wiec beda gruzy zamiast ohydnych reliktow PRL. Kosciol to malo ciekawe urozmaicenie krajobrazu - parki by sie bardziej przydaly (i ladnie wygladaja i bezdomni mieliby gdzie mieszkac).
|
Faktycznie zamki Zakonne (np. Krzyżackie), katedry, pałaca Biskupie itp. są małą atrakcją turystyczną....... bez komentarza
No, no egzalitaryzm powiadasz a bezdomnych w parkach chcesz umieszczać? Może stworzyć dla nich rezerwaty? Czyżby istniały elity? Przeciez to elitaryzm przeciwieństwo demokracji.