Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.03.2006, 19:28   #4
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez mp666
(...)
ja ostatecznie stałem się przeciwnikiem kościoła po pogrzebie mojej babci, na którym, nie dość, że ksiądz dostał w łape, kościelny dostał w łape, organista dostał w łape i grabaż dostał w łape, to jeszcze chodził jakiś cymbał i zbierał na tace !! no bez przesady !! na pogrzebie !! myślałem, że mu tą tacą w morde przywale !!
Tylko, że jak jakiś jeden czy drugi ksiądz coś źle powie czy zrobi, to nie można stawać się zaraz przeciwnikiem kościoła. A po drugie - zawsze trzeba rozgraniczyć wiarę i kościół jako instytucję.

A co do opisanej sytuacji - zazwyczaj na Mszach za zmarłego zbierają na tacę (bo chyba nie miało to miejsca na pogrzebie) i masz rację, że jest to tak trochę nie w porządku - ale cóż (u nas nawet jak ksiądz święci samochody to za nim idzie ministrant z koszyczkiem na ofiarę i obrazkami) - a co do reszty - ja zmarł mój Dziadek - to nikt w łapę nie musiał dawać, normalnie się złożyło ofiarę za Mszę pogrzebową, organista grał mimo iż nikt mu nie zapłacił dodatkowo (ma przecież pensję), kościelnego u nas nie ma (są siostry zakonne). Jedynie byliśmy przygotowani na zwyczajową małą ofiarę dla księdza na cmentarzu - ale przyjechał nasz z parafii więc i to nie było konieczne.
Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie wygląda to tak dobrze. Szczególnie na wiejskich parafiach

Cytat:
Napisany przez mp666
(...) to są złodzije i tyle, nie dość, że okradają ludzi na mszach itp to jeszcze biorą z kasy państwa !(...)
To już lekka przesada - szczególnie, że nie napisałeś np. że niektórzy księża, albo, że część z nich - bo z tym to bym się niestety zgodził (wszędzie się tacy ludzie znajdą, więc czemu nie w kościele) - ale bez takich uogólnień ...

Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 15.03.2006 o godz. 19:31
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post