Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A tak mamy ten jeden Pałac Kultury (załóżmy, że to rzeczywiście jakiś powód do dumy..), tysiące blokowisk i co ulicę kościół, który pasuje do krajobrazu, jak.. ..
|
Poleciałes bardzo wybiórczo i zapomniałes o tysiacach zabytków pobudowanych przez naszych praojców w imię Boga. Faktycznie skoro zamek w Malborku jest za stary i nie pasuje do blokowiska stworzonego przez PRL to tylko brać młot pneumatyczny i dawaj robimy porządek (zaznaczam iż wiele kościołów architektonicznie przynależy do gotyku tak jak zamki Krzyżackie) bo nie pasują na ulicy. Zauważ że nowe Koscioły budowane sa w takim stylu by nie odbiegać architekturą od otaczajacego go otoczenia co zresztą podyktowane jest Palnem zagospodarowania.
PS Pałac kultury nie jest powodem do dumy tym bardziej ze wzniesiono go z tysięcy cegieł pochodzących z rozbieranych po wojnie zabytków architektonicznych.
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Natomiast co do płacenia podatków - ty płacisz i chcesz, żeby część została przekazana na twoją religię. Podobnie może chcieć wyznawca innej wiary i średnio będzie mu się pewnie widzieć, że jest sponsorem budynków religii, która go nie interesuje (czy też może nawet jest sprzeczna z jego wyznaniem)...
|
Czy Ty naprawdę nie rozumiesz że innowiercy (bez urazy) stanowia odsetek społeczeństwa Polski. I nie wierzę, że proporcjonalnie do płaconych podatków nie dostają takich czy innych dotacji na funkcjonowanie (nie mówimy oczywiscie o Jehowych który nie są kościołem stricte definicyjnym).
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Z innych kwestii - kościoły owszem, muszą się z czegoś utrzymywać, a i prąd nie jest za darmo. Ale utrzymanie kościoła to jedna sprawa, a dobre samochody i świetne warunki bycia niektórych księży inna. I może mi ktoś zarzucić, że odbieram im prawo do komfortowych warunków życia.. I w sumie tak, częściowo - ze względu na ich własne decyzje drogi życiowej - im to odbieram. Jakoś mimo wszystko nie widzi mi się ksiądz milioner, a przynajmniej mniej od biznesmena milionera. Takie moje osobiste przekonanie..
|
Ilu znasz księży którzy tak komfortowo żyją? Co znaczy żyć komfortowo? A to czemu Ksiądz nie może być milionerem (odziedziczył fortune po rodzicach)?jest przeciez takim samym człowiekiem jak TY. Ma marzenia i swoje jakieś tam życie. NIe przeczę ze znajdzie się tuzin "oszustów" kanonicznych, ale tych prawdziwych z powołaniem jest zdecydowanie więcej. Wieszacie psy nie na bandytach i złodziejach a na społeczeństwie ludzi którym Polska zawdzięcza swoją dzisiejszą obecność na mapach świata.