Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.03.2006, 23:44   #1145
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj
Poleciałes bardzo wybiórczo i zapomniałes o tysiacach zabytków pobudowanych przez naszych praojców w imię Boga. Faktycznie skoro zamek w Malborku jest za stary i nie pasuje do blokowiska stworzonego przez PRL to tylko brać młot pneumatyczny i dawaj robimy porządek (zaznaczam iż wiele kościołów architektonicznie przynależy do gotyku tak jak zamki Krzyżackie) bo nie pasują na ulicy. Zauważ że nowe Koscioły budowane sa w takim stylu by nie odbiegać architekturą od otaczajacego go otoczenia co zresztą podyktowane jest Palnem zagospodarowania.
Jakoś niestety w przypadku nowobudowanych kościołów nie mogę tego zaobserwować.. Jeden przykład widzę codziennie wracając do domu.. Ładny duży plac przed blokowiskami z widokiem na odrę w oddali mały port, a od kilku lat (ciągle w budowie, która pewnie nigdy się nie skończy) kościół.. jakaś brązowa ogromna bryła, jak nie szukając daleko więzienie.. Kto i za jaką łapówkę zgodził się na postawienie tego tu, to nie wiem, ale to tylko jeden z licznych niestety przykładów, które miałem okazję w Polsce obserwować..

Co do wybiórczości to zarówno moja jak i twoja wypowiedź była bardzo ogólna i bardzo upraszcza rzeczywistość.

Cytat:
Czy Ty naprawdę nie rozumiesz że innowiercy (bez urazy) stanowia odsetek społeczeństwa Polski. I nie wierzę, że proporcjonalnie do płaconych podatków nie dostają takich czy innych dotacji na funkcjonowanie (nie mówimy oczywiscie o Jehowych który nie są kościołem stricte definicyjnym).
Oczywiście, że rozumiem, że większość społeczeństwa jest wyznania katolickiego. Napisałem zresztą to we wcześniejszym poście, że jeżeli społeczeństwo potrzebuje świątyni, to nie jestem przeciwnikiem jej budowy. Po prostu po pierwsze są ważniejsze potrzeby, a po drugie - staram się nie zapominać nigdy o mniejszościach.

Cytat:
Ilu znasz księży którzy tak komfortowo żyją? Co znaczy żyć komfortowo? A to czemu Ksiądz nie może być milionerem (odziedziczył fortune po rodzicach)?jest przeciez takim samym człowiekiem jak TY. Ma marzenia i swoje jakieś tam życie. NIe przeczę ze znajdzie się tuzin "oszustów" kanonicznych, ale tych prawdziwych z powołaniem jest zdecydowanie więcej. Wieszacie psy nie na bandytach i złodziejach a na społeczeństwie ludzi którym Polska zawdzięcza swoją dzisiejszą obecność na mapach świata.
Osobiście nie odbieram nikomu prawa do dostatniego życia i guzik mnie obchodzi, jaki stan konta posiadają księża. Jednak jak widzę starszą kobietę żyjącą w ubóstwie oddającą ostatni grosz na mszę w kościele, a później spod tego samego kościoła odjeżdżającego nowiutkim audi księdza, to już tak - uważam, że coś tu jest nie tak.

Czy księża ślubują życie w ubóstwie, czy nie - pewną moralność posiadać powinien każdy człowiek.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post