Cytat:
Napisany przez czechoj
Poleciałes bardzo wybiórczo i zapomniałes o tysiacach zabytków pobudowanych przez naszych praojców w imię Boga. Faktycznie skoro zamek w Malborku jest za stary i nie pasuje do blokowiska stworzonego przez PRL to tylko brać młot pneumatyczny i dawaj robimy porządek (zaznaczam iż wiele kościołów architektonicznie przynależy do gotyku tak jak zamki Krzyżackie) bo nie pasują na ulicy. Zauważ że nowe Koscioły budowane sa w takim stylu by nie odbiegać architekturą od otaczajacego go otoczenia co zresztą podyktowane jest Palnem zagospodarowania.
|
Jakoś niestety w przypadku nowobudowanych kościołów nie mogę tego zaobserwować.. Jeden przykład widzę codziennie wracając do domu.. Ładny duży plac przed blokowiskami z widokiem na odrę w oddali mały port, a od kilku lat (ciągle w budowie, która pewnie nigdy się nie skończy) kościół.. jakaś brązowa ogromna bryła, jak nie szukając daleko więzienie.. Kto i za jaką łapówkę zgodził się na postawienie tego tu, to nie wiem, ale to tylko jeden z licznych niestety przykładów, które miałem okazję w Polsce obserwować..
Co do wybiórczości to zarówno moja jak i twoja wypowiedź była bardzo ogólna i bardzo upraszcza rzeczywistość.
Cytat:
Czy Ty naprawdę nie rozumiesz że innowiercy (bez urazy) stanowia odsetek społeczeństwa Polski. I nie wierzę, że proporcjonalnie do płaconych podatków nie dostają takich czy innych dotacji na funkcjonowanie (nie mówimy oczywiscie o Jehowych który nie są kościołem stricte definicyjnym).
|
Oczywiście, że rozumiem, że większość społeczeństwa jest wyznania katolickiego. Napisałem zresztą to we wcześniejszym poście, że jeżeli społeczeństwo potrzebuje świątyni, to nie jestem przeciwnikiem jej budowy. Po prostu po pierwsze są ważniejsze potrzeby, a po drugie - staram się nie zapominać nigdy o mniejszościach.
Cytat:
Ilu znasz księży którzy tak komfortowo żyją? Co znaczy żyć komfortowo? A to czemu Ksiądz nie może być milionerem (odziedziczył fortune po rodzicach)?jest przeciez takim samym człowiekiem jak TY. Ma marzenia i swoje jakieś tam życie. NIe przeczę ze znajdzie się tuzin "oszustów" kanonicznych, ale tych prawdziwych z powołaniem jest zdecydowanie więcej. Wieszacie psy nie na bandytach i złodziejach a na społeczeństwie ludzi którym Polska zawdzięcza swoją dzisiejszą obecność na mapach świata.
|
Osobiście nie odbieram nikomu prawa do dostatniego życia i guzik mnie obchodzi, jaki stan konta posiadają księża. Jednak jak widzę starszą kobietę żyjącą w ubóstwie oddającą ostatni grosz na mszę w kościele, a później spod tego samego kościoła odjeżdżającego nowiutkim audi księdza, to już tak - uważam, że coś tu jest nie tak.
Czy księża ślubują życie w ubóstwie, czy nie - pewną moralność posiadać powinien każdy człowiek.