Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.03.2006, 17:12   #1155
janko100
Bywalec

Data rejestracji: 08.05.2003
janko100 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
Podpisanie konkordatu = religia w szkolach = zniechecenie mlodziezy do religii. Dzisiaj ksiadz grzmial z ambony jak to coraz mniej jest mlodziezy w oazach etc. Ja sie nie dziwie - nie kazdy chce miec pranie mozgu i spotykanie sie z ograniczonymi ludzmi, lecz znam przypadki ze dzieki kosciolowi czesc biedniejszych dzieci pojechala do Wloch na wycieczke, gdzie ich rodzicow normalnie na to nie byloby stac. To jest takie jakby kupowanie dusz.

Osobiscie znam moze 3 osoby gleboko i autentycznie wierzace w prawdy objawione i rzeczy wieczne, reszta to wybiorczo robi lub tylko dla spokoju. Presja spoleczenstwa jest podobna do tej z czasow PRL, gdy sie chodzilo do kosciolka bylo to karane, teraz za niechodzenie jest sie wykletym - nie o to chodzi w cywilizowanym spoleczenstwie. Narzucanie sie Krk tu i tam robi odwrotny skutek. Mlodziez nie lubi ciemnoty i ograniczen. Nie przecze, ze czesc nauki kosciola jest sluszna (pare przykazan z dekalogu, ktorego nie umiem z pamieci wymienic) a reszta to sa skisniete poglady powleczone plesnia sredniowiecza.

@ro29 - jezeli rozdzialem Krk od panstwa nie zajma sie trzezwi katolicy, to pozostaja wojujacy ateisci. Nie obrazam sie za stwierdzenie faktu, bo to nie jest nic zlego. Wlasnie drukuje postulat do samorzadu o zdjecie krzyzy w szkole. Moge sie pochwalic, ze jeden moj kolega przyrownal mnie do Urbana (dumny jestem z tego).
I oczywiście bardzo dobrze znasz czasy peerelu, tak samo jak średniowiecze. (wątpię).
Nie chodzę do kościoła i nikt jeszce mnie nie wyklął. To są typowe brednie własnie z rodzaju urbana, który jeszcze chyba słowa prawdy nie powiedział. A czasy peerelu i jego wypowiedzi jeszcze pamiętam.

POzdr.
janko100 jest offline   Odpowiedz cytując ten post