Dyskusja: Laptop do szkoły
Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.03.2006, 22:05   #15
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
A według mnie pomysł jest bardzo dobry. To, że polskie szkolnictwo znajduje się mniej więcej w prehistorii jeśli chodzi o wykorzystywanie sprzętu audiowizualnego, to nie znaczy, że w tym samym kierunku mają dążyć uczniowie.

Co do argumentu, że nie ćwiczy się pisania ręcznego, to po pierwsze uważam, że w drugiej klasie liceum jest to już rozwinięte w stopniu wystarczającym, a po drugie - i mówię to z pełną świadomością - umiejętność pisania na komputerze jest już w dzisiejszych czasach po prostu ważniejsza.

Opinia nauczycieli - oczywiście ich przyzwolenie byłoby przydatne, ale tak naprawdę wydaje mi się, że nie mają tu nic do gadania. Póki nie będziesz na lekcjach grał w gry, czy serfował na internecie, to nic im do tego. Z mojego punktu widzenia masz prawo nawet bez ich zgody korzystać z takich urządzeń.

Pozostaje kwestia kolegów i bezpieczeństwa. Tu może być gorzej, ale to już sam najlepiej potrafisz stwierdzić, czy pod tym względem jest to dobry pomysł.

Co do samego modelu. Nic konkretnego ci nie doradzę, bo i z tego, co widziałem w sklepach, wybór w Polsce jest raczej marny. Laptop lekki i z baterią na 6-7 godzin to wydatek przynajmniej rzędu 6-7 tys. złotych. Jeśli chcesz taniej musisz się liczyć z wagą i małą wydajnością baterii (3-4 godziny max). Oczywiście przy pracy biurowej i np. przyciemnionym ekranie i zwolnionym procesorze tez czas może się wydłużyć, ale na pełne 8 godzin lekcyjnych raczej bym nie liczył. Zawsze jednak można się jakoś dostosować, albo doładować na przerwie.

Ogólnie myślę, że pomysł jest ciekawy. Warto naturalnie przedyskutować sprawę z nauczycielami, a potem przejrzeć fora dyskusyjne na ten temat. Ja celowałby w Acera, bo są w miarę niedrogie, ale może też warto rozejrzeć się za używanymi np. na Allegro.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post