Cytat:
ciekawe co na to nauczyciele...
pomysla pewnie ze to rodzaj szpanu i pewnie ci nie pozwola pisac tak na lekcji IMO
a jak ci go ktos ukradnie?
|
Jutro zapytam się nauczycieli. Pytałem się już jednego - spotkałem go po drodze i wyraził pozywyną opinie na ten temat.
Postaram się go tak nosić, że nie ukradnie. Moje dziecko
Cytat:
Witam!
Moim zdaniem pomysl niby fajny, niby przyszlosciowy, ale za cholere niepraktyczny
Bedziesz mial mase problemow zwiazanych z tym rozwiazaniem - niestety nasze szkolnictwo pod wzgledem takich "bajerow" jest sto lat za...
Problem zasialania - to raz (jesli to ma byc tanie, to nie kupisz laptopa z porzadna bateria)
Problem nauczycieli - watpie aby to zaakceptowali
Problem uczniow - to samo co nauczyciele, a nawet gorzej, bo w liecum to jeszcze malo dojrzali ludzie sa i potrafia niezle dokuczac (oczywiscie mozna stosowac metody silowe i zastraszanie - skutkuje, ale trzeba miec sile przebicia)
Problemy techniczne - tutaj mam na mysli wszystko zwiazane z przechowywaniem, uzywaniem, rozmieszczeniem itp.
No i jeszcze jedna rzecz... oplacalnosc.
Laptop powiedzmy ok 2000 - zeszyty przez powiedzmy 5 lat nauki to jakies 150-200zl
Ja bym sobie odpuscil.
|
Mi również pomysł się podoba. Co do problemu zasilania myślałem na bateriami sztuk dwie. Ja już się o to postaram, aby nie dokuczali. Ciągle są poruszane tematy poboczne

. Co do uzytkowania łatwki są proste więc nie będzie problemy z rozstawieniem.
Cytat:
co do laptopa to tak: polecam IMB'a ThinkPad'a R40 + nowa bateria, posiadam ten model i jestem bardzo zadowolony, jest wytrzymaly i nie ma z nim zadnych problemow.....ale to IBM wiec przepuszczam, ze cena nie bedzie najnizsza - ale cos za cos
co do pomyslu: DOBRY! ale wylacznie na studia IMO, do oglniaka sprzet w postaci dlugopisu i kajecika w zupelnosci wystarczy
Takie jest moje zdanie.
|
Ten model bardzo mi się podoba
Cytat:
Wg. mnie to nie najlepszy pomysł. Koledzy w klasie mogą uważać ,że przechwalasz się ,że masz sprzęt. Dodatkowo jak ktoś Ci ukradnie to co??
Poza tym możesz łatwo używać kalkulatora , chodzić po internecie (jak będziesz miał możliwość) , łatwo ściągać a co najważniejsze to mogą uważać ,że czasem grasz!! a po za tym to może strasznie rozpraszać innych.
Dodatkowo nie ćwiczysz pisania ręcznie. A jak kiedyś będziesz coś musiał szybko napisać to co wtedy?? Napisałeś ,że jesteś uczniem klasy drugiej. Masz za rok maturę!! Musisz ćwiczyć ręczne pisanie ,bo jak komisja nie odczyta się twojego pisma to na starcie oblejesz.
|
Akurat koledzy tutaj mnie najmniej interesują. To ja chce wygodnie pisać, a nie być wygodny dla nich. Nie rozumiem co mam zdziałać tym kalkulatorem, z internetu o ile bede go mial moge korzystac w celu zasiegniecia informacji. Wszystko z umiarem

. Pisać szybciej nie bede - srednia predkosc pisania to ~140 znakow / minute wiec nie widze powodu, aby jakoś specjalizować się w tym. Komisja odczyta, o to sie nie martw.
Cytat:
nie wiem w czym masz problem ale przeciętna prędkość pisania to ok.140 znaków na minute i szybciej pisać nie potrzebujesz w ogólniaku, nikt nie dyktuje szybciej. Twoje 120 powinno w zupełności wystarczyć. A jak ci to mało, to pisz dużo a nabierzesz szybkości i wprawy i rączka już nie będzie boleć ..hehe.
...on już ma rozwiniętą w stopniu wystarczającym pisanie na klawiszach 320zn/min to wynik b.dobry. A matury nie napisze na laptopie.
|
Tutaj nie chodzi o szybkość tylko moją wygodne i szybkość dostępu do informacji. Mature pisemną z polskiego moge napisać na komputerze, ostatnio się o to dowiadywałem.
Cytat:
niestety, to nie bedzie akcepotowane przez ogol klasy - no chyba ze masz taka zgrana grupe.
U mnie to funkcjonuje na uczelni tylko na kier. informatycznym (co 3ci ma kompa na stolilku). Ja jestem na humanistycznych (gdzie naprawde duzo trzeba notowac/przepisywac) i na grupe 120os nikt tego nie robi - a co dopiero szkola srednia.
Edit.
Przypomnialo mi sie...
Kolega ma w grupie niewidomego goscia, i 3/4 ludzi sie wku...., ze caly czas klikocze maszynka do breila - a to usprawiedliwic mozna
|
Miałem kilka razy styczność z klawiaturami laptopa i one są według mnie bardzo ciche.