tez mam AVIRE. procek to athlonxp@2300mhz.
przy ruszaniu kursorem (odswiezanie kursora 120Hz) nie wychodzi ponad 4%, winamp zjada 0-2%.
Wniosek - kursor zzera wiecej CPU niz odtwarzanie mp3. Jakby to uslyszal posiadacz amigi to by chyba nie uwierzyl....
8% przy winampie to za duzo, nawet jakbys mial 500Mhz. z drugiej strony odtwarzanie divx masz w normie. Moze ten winamp jakis lewy? Ja mam starego 2.77 (z 2001 roku

). Niedlugo pewnie przejde na foobara.
edit:
to pewnie kwestia sterownikow do karty dzwiekowej, ich ustawien,albo samej karty.
sprawa wyglada tak: lepsze karty (np sb live!) maja wszystko robione sprzetowo, ale karty wbudowane w plyte glowna zazwyczaj nie.
Co wiecej niektore sterowniki do kart zintegrowanych maja jakies duperele typu equalizer, DSP i EAX. Oczywiscie wszystko jest realizowane programowo i zzera CPU. Tak wiec:
- uruchom dxdiag.exe i w panelu dzwiek ustaw suwak na maksymalne przyspieszenie
- wylacz (w oprogramowaniu karty) wszelkie efekty typu reverb, equalizer, itp.
- uaktualnij sterowniki (nieraz nowsze sa jeszcze wolniejsze bo maja wiecej efektow ale jak nic nie pomoze mozna sprobowac)
Sprawdzalem na drugim kompie (Duron 1Ghz z DDR, zintegrowany kodek audio) i wlaczenie efektow "karty dzwiekowej" potrafi niezle zezrec CPU (20-40% co kilka sekund!!, bez nich zero) . Na athlonie (z sblive!) wlaczanie nawet wielu efektow nie robi zadnej roznicy.