Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.03.2006, 00:25   #16
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Masz rację @sobrus, że to trochę nie na temat, aczkolwiek informacja ciekawa i godna uwagi - dzięki

A w kwestii podstawowej - @Ashus - sprawdzałeś obciążenie procesora innymi programami - np. WinBar, StatBar czy przede wszystkim Process Explorer ?
Ciekaw jestem jakie tutaj otrzymasz wyniki - niestety z mojego doświadczenia wiem, że mogą się one dziwnie różnić ...
W kwestii samego obciążenia - trudno mi powiedzieć, szczególnie że w przypadku mojego sprzętu porównanie było by troszkę dziwne Tym bardziej, że np. Winamp'a prawie nie używam (nie lubię go za bardzo - jeśli już to Real czy WMP) - aczkolwiek wczoraj sprawdziłem i przy słuchaniu mp3 i Winampie na ekranie zużycie mi skakało pomiędzy 3 a 79 % (Winbar) - Process Explorer pokazywał 27 % - a przy zmniejszeniu na pasek - od 4-8 %. Wszystkie wyniki przy wyłączonym Antywirusie i Internecie !!
W sumie Twoje wyniki @Ashus nie są jeszcze tragiczne - ale chyba nie idealne niestety. Mogę zasugerować dwie sprawy - sprawdź komputer programami typy AdAdware czy Spyboot oraz poszukaj też, jaki proces obciąża Ci najbardziej system - też kiedyś tak miałem i okazało się, że jakiś dziwny proces od niewiadomego programiku strasznie mi mulił.
Podobną niewiadomą sytuację ma np. mój Wuja - komputer niby niezły - Celeron 900 - a obciążenie czasem dwa razy gorsze niż u mnie - ostatnio przez przypadek zauważyłem, że chyba to powoduje modem do Neostrady (albo jego sterownik) - ale muszę to jeszcze sprawdzić.

Cytat:
Napisany przez Ashus
(...) @Burt ja wiem, że Celerony to nie są demony szybkości, ale mi naprawdę nie potrzeba jakiegoś potwora w kompie, a do serfowania, słuchania muzyki czy divixów spokojnie wystarczy... A moja prośba była spowodowana tym, że zadając to samo pytanie na innym forum zamiast dostać jakieś konkretne odpowiedzi, co rusz każdy pisał jaka to z Celerona nie jest kupa i że ten zakup to był mój życiowy błąd A mnie to naprawdę mało obchodzi Pozdro i dzięki WSZYSTKIM za pomoc
Niestety nie dziwię się - często na różnego rodzaju Forum, pojawiają się głównie fanatycy i maniany najszybszych i najlepszych maszyn (u nas też jest ich trochę ) - a przecież dzisiejsze Celerony nie są już tak kiepskie jak te poprzednie - i nie dzwię się, że dziś je ludzie kupują, bowiem to dziś najtańsze dostępne nowe procesory (i jeszcze jedyne 32-bit'owe). Jeszcze chyba z rok - półtora temu, nie opłacało się kupować Celerona, bo w niższej cenie dostawało się podobnego - lub nawet czasem lepiej wydajnego Durona - a w niewiele wyższej Athlona - niestety dziś pierwszeństwo jeśli chodzi o ekonomię ma Intel i Celerony

Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 24.03.2006 o godz. 00:43
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online