Co do korekcji błędów- zaraz po kupnie napędu testowałem kilk nagranych płyt. Muszę powiedzieć, że wyniki były co najmniej niepokojące. Błędy PIF momentami ogromne. Wyniki testów niejednokrotnie wynosiłu zero. Niektóre płyty raz dostawały właśnie ocenę zero, a chwilę później (w następnym teście) około 95 punktów. Zmieniłem firmware na nowszy i sytuacja dość znacznie się poprawiła. Wyniki widoczne są w niektórych z moich wcześniejszych postów. Dzisiaj postanowiłem machnąć upgrade nagrywareczki. Wszystko poszło sprawnie i po kilku minutach miałem już model 4551A (początkowo 3551A). Szybko zmieniłem bios na 1.22 i od razu widać efekty. NEC odczytuje o niebo lepiej niż wcześniej. Wiem, że w modelach z serii 455X została całkowice zmieniona strategia zapisu danych, także upgrade mógł dodatnio wpłynąć na wypalanie. Co do odczytu jestem w 100% pewny- ogromna poprawa. Na początku byłem z napędu średnio zadowolony, teraz wiem, że kupując tego NECa dokonałem jedynej właściwej decyzji. Dla zastanawiających się co wybrać, obiektywna ocena napędu.
PLUSY:
- bardzo dobra jakość zapisu
- niezła korekcja błędów (w przypadku mojego napędu- po zmianie boisu i wykonaniu upgrade'u do wyższego modelu)
- 2- letnia gwarancja door-to-door
- duże możliwości upgrade'u (łatwy, szybki i przyjemny "flash", zasobna i szeroko dostępna baza biosów)
- kultura pracy
MINUSY:
- słaba korekcja błędów (niestety wciąż wiele osób na nią narzeka; u mnie napęd początkowo czytał słabiutko)
- długi czas reakcji napędu (choć dane podane w niektórych testach są mocno przesadzone)
Reasumując, dobry napęd, który w rękach doświadczonego użytkownika może znacznie zyskać na funkcjonalności. I jeszcze jedna porada. Pamiętajcie, że ilu użytkowników, tyle opinii. Radzę przy kupnie nie sugerować się tym, że gdzieś na jednym z forów jakiś niedoświadczony użytkownik zjechał dany napęd. Nie znajdziecie bowiem takiego modelu, na temat którego w necie nie byłoby złego zdania. Wiadomo, że każdy będzie chwalił to co posiada, a co bardziej złośliwsi bezpodstawnie jadą po napędach konkurencyjnych firm, zgodnie z zasadą "co moje to dobre, a co nie moje to chu....stwo". Wiadomo, są serie bardziej i mniej udane. Sztuka polega na wybraniu sprzętu najbardziej opłacalnego. Moim skromnym zdaniem w tej kategorii NEC zajmuje miejsce w czołówce. I to by było na tyle.
Poza tym pozdrawiam wszystkich forumowiczów.