Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.03.2006, 10:18   #39
MQs
Poważny używkownik

Data rejestracji: 16.02.2005
MQs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Przyznam, że chętnie bym na coś takiego poszedł. Oczywiście nie wątpię, że za pierwszym, drugim, czy trzecim razem też byłbym zielony, jeśli w ogóle nie znalazłbym się w łazience, ale właśnie chciałbym przyzwyczaić się do takich widoków. Nie żeby się uniewrażliwić, ale żeby w sytuacji kryzysowej, jeśli kiedyś taka się pojawi (np. jakiś wypadek) móc normalnie przy czymś takim funkcjonować, nie wpadać w panikę i być w stanie pomóc potrzebującemu. Rzecz i widok przykry, ale jednak zdarzający się w życiu..
Tylko, że tam nie jest najgorszy widok krwi i wnętrzności, który może cie "obezwładnić" - też myślałem na początku, że mogłoby to być niezłe doświadczenie (nawet próbowałem się wkręcić do ekipy obserwatorów). Jednak co najbardziej odrzuca (w ten sposób zostało mi to wyperswadowane) jest fakt, że wygląda to bardziej na bezczeszczenie zwłok niż na badanie ich. Podchodząc do poszkodowanego (żeby go ratować) traktujesz go jak człowieka - tam jest to tylko kawał mięsa.
Poza tym, nawet lekarz podchodząc do poszkodowanego bez odpowiedniego sprzętu musi się ograniczyć do udzielenia pierwszej pomocy. Myślę, że wystarczy dobrze wiedzieć co należy robić w takiej sytuacji (dodatkowo pare realnych symulacji na przykład) żeby potrafić komuś uratować życie. A czasem choćby nie wiem jak "niewrażliwy" nic nie jest w stanie zrobić jak tylko zadzwonić po pogotowie.