Cytat:
Napisany przez kontestator
pomys***322; masz fajny, ale te "wredne chamy" kt***243;re kontroluj***261; ka***380;***261; Ci pokaza***263; te***380; fakture na tego windowsa
|
BZDURA. Osoba prywatna nie musi posiadac i trzymac faktury na system operacyjny ani inne oprogramowanie. Takie mamy prawo w naszym kraju i MS sie do niego dostosowal. Idac dalej mozesz komus kupic program (dowolny) i dac go w prezencie bez faktury czy paragonu. Obdarowany nadal bedzie miec legalny system.
Powiem wiecej, mozesz od kogos innego odkupic uzywany komputer z systemem OEM i legalnie go uzywac. Nalezy tylko podczas zakupu dopilnowac aby "sprzedawca" przekazal nam kompletet materialow tzn. plyte CD, ksiazeczke oraz nalepke (w przypadku BOXow rowniez pudelko). Nie jest wymagana tutaj nawet umowa cywilno prawa kupna sprzedazy (chodz dla wlasnego bezpieczenstwa lepiej miec na wypade gdy komputer bedzie np kradziony).
Cytat:
Napisany przez Oktawian89
Podepn***281; si***281; pod temat. Ot***243;***380; mam naklejk***281; licencyjna na windowsa xp HE ale na obudowie od starego komputera . I teraz czy mog***281; sobie ***347;ci***261;gn***261;***263; z sieci p***322;yt***281; cd z windowsem xp he wgra***263; ja na m***243;j komputer , zarejestrowa***263; sie i cz***281;***347;***263; od starej obudowy trzyma***263; u mnie przy komputerze i czy taki windows biedzie oryginalny , tzn. Czy podczas ewentualnej kontroli nie b***281;d***281; sie mieli do czego przyczepi***263; ?
|
System operacyjny jest powiazany z plyta glowna. Jezeli zostawisz tylko obudowe a wymieniasz bebechy to nie da sie takiego systemu legalnie zarejestrowac. W przypadku gdy zachowasz kluczowe komponenty + obudowe to bedziesz miec legalny system.
Cytat:
Napisany przez Reetou
Potrzebujesz minimum 2 z 3 element***243;w, by wykaza***263; oryginalno***347;***263; Windy:
- certyfikat z numerem (ta naklejka w***322;a***347;nie)
- faktura zakupu
- oryginalny no***347;nik instalacyjny...
...Kiedy***347; znajomemu pad***322;a p***322;yta g***322;***243;wna - okaza***322;o si***281;, ***380;e powinien przy wymianie MB kupi***263; nowego Windowsa...
|
Faktura w przypadku osoby prywatnej nie jest wymagana i nie musi jej miec. Natomiast pozostale elementy sa OBOWIAZKOWE.
W przypadku padu plyty mozna starac sie o odpowiedni papier z serwisu potwierdzajacy fakt padu i wymiany na nowa. Nastepnie mozna pisac do MS i jest szansa, ze sprawa zostanie pozytywnie zalatwiona, tzn. nie bedzie trzeba kupowac nowego systemu.
Cytat:
Napisany przez maciejt
U mnie padla jedna plyta glowna, niedlugo bedzie wymiana. Sam jestem ciekawy jak to bedzie (przeczuwam wielki opor...).
|
Popros serwis o papier potwierdzajacy fakt padu plyty i jej wymiany. Nastepnie skontaktuj sie zMS i pogadaj z nimi. Mysle, ze obejdzie sie bez potrzeby wymiany systemu.