Cytat:
Napisany przez MaciejT
Obojetnie jaki serwis komputerowy, byle tylko mial na pieczatce "Sklep&Serwis Komputerowy"?
|
Im bardziej wiarygodny tym lepszy. Pamietaj, ze to takie latwe nie jest bo inaczej kazdy by na to wpadl...
Cytat:
Napisany przez MaciejT
Komputer byl skladany przeze mnie, a plyta glowna ulegla awarii po jakichs 4-5 latach uzytkowania. Takze plyte wymieniam bo musze, a fakture na Windowsa mam z inna czescia komputerowa, wiec mnie ich "powiazanie z plyta glowna" guzik obchodzi.
|
No nie calkiem Macku. Instalujac system zaakceptowales licencje a co za tym idzie zgodziles siena to co tam napisano. Ja swoj system kupilem z DVD-ROM ktory padl i juz dawno jest w koszu na smieci bo wraz z pierwsza instalacja system powiazany jest z plyta glowna a nie z tym z czymgo kupiles.
Cytat:
Napisany przez Oktawian89
Chodzi mi o to ze na pc siostry jest naklejka ... ktora mozna ***322;atwo zdrapa***263; jak cos  a jej to nie potrzebne ... a na moim pc by sie przyda***322;o ... ale widze ze to nie wyjdzie ... wiec chocia***378; za***322;atwie orgina***322; dla Siostry 
|
Skoro na komputerze siostry jest nalepka to system powiazany jest z jej komputerem i plyta glowna. Jezeli nie zmieniles istotnych elementow tego komputera np wspomnianej plyty to system powinien sie bez problemu zarejestrowac i aktywowac. Jezeli bedziesz miec problemy bo aktywacja byla przeprowadzona wiecej niz (zdaje sie) 3 albo 5 razy to wtedy musisz przeprowadzic aktywacje telefoniczna. Odbywa sie to dosc sprawnie i zadaja tylko jedno pytanie (po co reinstalujesz system). Odpowiedz jest prosta bo padl i na tym koniec.
Pamietaj, ze to na czym pierwszy raz byl aktywowany system jest zapisane w bazach MS i sprawdza, ze robisz ich w konia podczas aktywacj.
Cytat:
Napisany przez Oktawian89
Dokumentem ***347;wiadczo***261;cym o legalno***347;ci oprogramowania jest licencja, kt***243;ra
jest naklejona na obudowie komputera jak r***243;wnie***380; dokument zakupu. Je***347;li
chodzi o p***322;ytk***281; nie jest ona wymagana...
|
Niestety gosc sie myli. W przypadku systemu OEM zakupionego wraz z pecetem musisz otrzymac:
- nalepek,
- ksiazeczke
- nosnik instalacyjny,
Nawet jak Ci ta plyta sie polamie to masz ja trzymac bo to dowod legalnosci systemu. Niektore komputery (glownie przenosne) nie maja plyty instalacyjnej bo jest ona zastapiona przez rozne rozwiazania popularnie nazywane recovery. Jednak watkie aby cos takiego bylo stosowane w pecetach Vobia.
Ponizej cytat ze strony Microsoft:
Cytat:
Napisany przez Microsoft.pl
Pyt. Jakie dokumenty potwierdzaj***261; legalno***347;***263; posiadanego oprogramowania Microsoft?
Odp. Elementami ***347;wiadcz***261;cymi o legalno***347;ci oprogramowania s***261;:
1.Umowa licencyjna
2.Certyfikat autentyczno***347;ci
3.Legalny no***347;nik
4.Podr***281;cznik u***380;ytkownika
Dodatkowym dokumentem mog***261;cym ***347;wiadczy***263; o legalno***347;ci oprogramowania jest faktura zakupu.
Zalecane minimum to 2 ***8211; 3 z wymienionych wy***380;ej atrybut***243;w legalno***347;ci. Je***380;eli z jakichkolwiek przyczyn u***380;ytkownik nie posiada minimum dokumentacji wymienionej powy***380;ej, w***243;wczas ka***380;dy przypadek analizowany jest indywidualnie, przez organy do tego uprawnione na podstawie towarzysz***261;cych mu okoliczno***347;ci.
Dodatkowe informacje na temat legalno***347;ci oprogramowania mo***380;na znale***378;***263; na stronie http://www.microsoft.com/poland/piratnie/.
===========================================
Pyt. Czy mo***380;liwe jest przeniesienie licencji Windows OEM?
Odp. Oprogramowanie w wersji OEM jest legalne tylko z komputerem, na kt***243;rym zosta***322;o pierwotnie zainstalowane. Przeniesienie licencji oprogramowania OEM na inny komputer nie jest zgodne z umow***261; licencyjn***261; i nie jest mo***380;liwe. Do nowego komputera trzeba naby***263; now***261; licencj***281; na system operacyjny.
|
Na koniec jeszcze link do strony z opisem rozpoznawania legalnego oprogramowania:
http://www.microsoft.com/resources/h...l/default.mspx