Cytat:
Napisany przez mgit
Tak to czytam i dochodze do wniosku, że nie warto mieć legalnego systemu ... ja mam OEM aktywacja tylko przez telefon (było około 15 aktywacji przez internet) co mnie zniechęciło skutecznie po kolejnej reinstalce....
|
Warto miec legalny system z wielu powodow. Pamietaj, ze nikt nie zmusil Cie do zakupu wersji OEM bo miales jeszcze do wyboru BOXa. Wybrales OEM bo byl tanszy a co za tym idzie musial byc w czyms gorszy od drozszej wersji BOX.
Objawia sie to tym, ze np. system jest przywiazany do komputera na ktorym zostal zainstalowany albo nie masz wsparcia technicznego u producenta systemu bo w tym miejscu ma go zastapic producent sprzetu.
Zwroc uwage, ze licencja OEM nie ma wplywu na funkcjonalnosc oferowana przez sam system. Dotyczy jedynie sposobu jego uzywania oraz tego w jakiej postaci zostal dostarczony w Twoje rece.
Poza tym licencje OEM byly tworzone z mysla o cywilizowanych krajach w ktorych znikomy procent ludzi bawi sie we wlasnoreczne modernizacje komputerow.
Na swiecie gdy komputer przestaje wystarczac kupuje sie w jego miejsce nowy wraz z systemem. Sam widzialem jak wygladala wymiana komputerow na uczelni w Szkocji i wtedy bylem zaszokowany sposobem realizacji (podstawiono kontener taki jak na gruz, pracownicy wynosi sprzet i wywalali go do tego kontenera). W miejsce starego sprzetu wstawiono nowe komputery wraz z nowym systemem operacyjnym. W ten sposob w jedne wakacje wymieniono wszystkie komputery w tym uniwerku.
Prawde mowiac juz dawno wyroslem z czasow gdy co miesiac po wyplacie mialem cos nowego w swoim pececie. Teraz siedze nadal na P2 2.4 GHz i posiedze do chwili premiery Visty. Wtedy obecna skrzynie tak jak jest sprzetem i w jej miejsce kupie nowy komputer - rowniez z systemem w wersji OEM bo po co przeplacac.