Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.03.2006, 18:39   #185
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit
Tak to czytam i dochodze do wniosku, że nie warto mieć legalnego systemu ... ja mam OEM aktywacja tylko przez telefon (było około 15 aktywacji przez internet) co mnie zniechęciło skutecznie po kolejnej reinstalce....
Warto miec legalny system z wielu powodow. Pamietaj, ze nikt nie zmusil Cie do zakupu wersji OEM bo miales jeszcze do wyboru BOXa. Wybrales OEM bo byl tanszy a co za tym idzie musial byc w czyms gorszy od drozszej wersji BOX.

Objawia sie to tym, ze np. system jest przywiazany do komputera na ktorym zostal zainstalowany albo nie masz wsparcia technicznego u producenta systemu bo w tym miejscu ma go zastapic producent sprzetu.

Zwroc uwage, ze licencja OEM nie ma wplywu na funkcjonalnosc oferowana przez sam system. Dotyczy jedynie sposobu jego uzywania oraz tego w jakiej postaci zostal dostarczony w Twoje rece.

Poza tym licencje OEM byly tworzone z mysla o cywilizowanych krajach w ktorych znikomy procent ludzi bawi sie we wlasnoreczne modernizacje komputerow. Na swiecie gdy komputer przestaje wystarczac kupuje sie w jego miejsce nowy wraz z systemem. Sam widzialem jak wygladala wymiana komputerow na uczelni w Szkocji i wtedy bylem zaszokowany sposobem realizacji (podstawiono kontener taki jak na gruz, pracownicy wynosi sprzet i wywalali go do tego kontenera). W miejsce starego sprzetu wstawiono nowe komputery wraz z nowym systemem operacyjnym. W ten sposob w jedne wakacje wymieniono wszystkie komputery w tym uniwerku.

Prawde mowiac juz dawno wyroslem z czasow gdy co miesiac po wyplacie mialem cos nowego w swoim pececie. Teraz siedze nadal na P2 2.4 GHz i posiedze do chwili premiery Visty. Wtedy obecna skrzynie tak jak jest sprzetem i w jej miejsce kupie nowy komputer - rowniez z systemem w wersji OEM bo po co przeplacac.
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post