|
Ja osobiscie tez mam parycje ntfs i zauwazylem ze dysk mocniej pracuje na tych partycjach, z reszta gdzies czytalem ze ntfs sa bardziej wymagajacym systemem plikow niz fat32, co do perfectdisk to najlepiej jak defragmentujesz dysk systemowy to wylacz jak najwiecej programow dzialajacych w tle np atywirus, firewall itd. najlepiej aby wszystkie programy nie systemowe zostaly wylaczone na czas defragmentacji, co do tego ze program caly czas zaleca ponowna defragmentacje to zrob tak:
Gdy masz wyswietlone dyski to kliknij prawym przyciskiem myszy na dysk systemowy, daj na wlasciwosci i tam masz ustawiena defragmentacji offline, kliknij na ta zakladke, nastepnie zaznacz wszystkie mozliwe opcje oprocz ostatniej czyli czwartej (przypuszczam ze bedzie to pierwsza, druga i trzecia opcja) i daj OK, nastepnie znowu prawym przyciskiem myszy i daj na defragmentacja offline i kliknij na tak, przy nastepnym uruchomieniu program zdefragmentuje pliki systemowe ktore sa w uzyciu podczas dzialania systemu, jak by co daj znac to ci wysle spolszczenie do tego programu
Z tymi Verbami to nie sa najlepsze verbatimy, najlepiej miec te od MCC4 czyli poszukaj w innym sklepie lub z innego zamowienia, naped powinien je inaczej czytac lub kupuj TDK choc teraz verbatimy sa lepsze
Co do bufora odczytu to powinien miec on 100% jezeli ma mniej to znaczy ze dysk jest obciazany przez inny program i moze nie wydalac, co do bufora nagrywarki to w moim litku 16h5s bufor ma jakies 97% i gdy zapisuje z predkoscia 16x dvd to skacze gdzies w granicach 89%-97%, i bufor odczytu caly czas mam 100%, zalezne jest to od sprzetu ja mam juz dosyc stary komputer i mi wydala a tobie tym bardziej powinno, najlepiej wylacz wszystkie programy w tle przed nagrywanie dvd, poniewaz jak dajesz na zapis np 8x to dysk musi ci dac te 12mb na sekunde, aha im wiecej masz juz nagrane to bufor moze troche bardzeij skakac ale nie powionien skakac np z 97 na 20, skacze tak poniewaz predkosc jest coraz szybsza bo nagrywarka od razu predkosci 8x ci nie da, przy 4x to juz w zasadzie predkosc jest stala od poczatku
Jak bys mial jeszcze jakies pytania to pisz
|