Cytat:
Niech ich mowę i wszelkie postępki kształtują na modłę piękności, sprawiedliwości, łagodności, uprzejmości i ludzkiej ogłady.
Niech im zaś każą unikać szpetoty, krzywdzenia, gniewu, zawiści, pychy i okrucieństwa.
|
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Ja nie uwazam zeby rozpatrywanie tego zdania oddzielnie wypaczylo jego sens bardziej niz rozpatrywanie tego wycietego fragmentu - jego oczywisty sens jest dokladnie taki sam jak dolaczony do reszty fragmentu - tzn zeby owi "oni" ksztaltowali mlodziez wykorzystujac odpowiedni jezyk i forme ("piękności, sprawiedliwości, łagodności, uprzejmości i ludzkiej ogłady"). W drugim zdaniu jest od czego owi "oni" maja uchraniac mlodziez (szpetoty, krzywdzenia, gniewu, zawiści, pychy i okrucieństwa).
|
OK - zatrzymajmy się zatem przy Twoich ulubionych wersach.
1. Co do "nich", to tekst jest skierowany oczywiście głównie do rodziców, co zapewne wzbudzi w Tobie pytanie, czy uważam się za rodzica wszystkich "sieciowych śmieciarzy".
Moja odpowiedź na ewentualne wątpliwości jest taka, że czuję się współodpowiedzialny za środowisko w którym żyję, a gdyby tekst był kierowany tylko do rodziców, to z pewnością nie byłby w podręcznikach do szkoły średniej, ale w katechizmach kursu przedmałżeńskiego
2. Archaiczny obecnie zwrot "na modłę" ma zupełnie inne znaczenie, niż to, które mu przypisałeś (tj. 'kształtowanie przy pomocy pewnych środków'). "NA MODŁĘ" może oznaczać dążenie do osiągnięcia celu według danego wzoru lub stworzenie albo przekształcenie czegoś/kogoś na wzór czegoś/kogoś. Np.:
- Krakowskie Sukiennice zbudowano na gotycką modłę.
- Stwórzmy pakiet biurowy na modłę Open Office.
- Robisz wszystko na modłę swojego szefa.
Mam nadzieję, że teraz jesteś w stanie zauważyć, że to co dla Ciebie jest "oczywistym sensem", w rzeczywistości jest błędem logicznym, dyskwalifikującym Twoją argumentację.
PS: Jest jeszcze definicja samego rzeczownika "modła", ale jestem pewien, że ją sobie znajdziesz. Podam Ci tylko do niej przykład:
-
Panie, uczyń mnie silnym, abym nie odpowiadał więcej na off-topikowe zaczepki w tym temacie.