Twoj post wzbudzil we mnie pewne rozbawienie. Chodzi o to z jak wielka zapiekliwoscia bronisz waszej zenujacej krucjaty stosujac dosc niewybredne metody. To naprawde bardzo zabawne, ze ustawiles sobie mnie jako nowego wroga
Do rzeczy:
Cytat:
Napisany przez Morris
OK - zatrzymajmy się zatem przy Twoich ulubionych wersach.
2. Archaiczny obecnie zwrot "na modłę" ma zupełnie inne znaczenie, niż to, które mu przypisałeś (tj. 'kształtowanie przy pomocy pewnych środków'). "NA MODŁĘ" może oznaczać dążenie do osiągnięcia celu według danego wzoru lub stworzenie albo przekształcenie czegoś/kogoś na wzór czegoś/kogoś. Np.:
- Krakowskie Sukiennice zbudowano na gotycką modłę.
- Stwórzmy pakiet biurowy na modłę Open Office.
- Robisz wszystko na modłę swojego szefa.
Mam nadzieję, że teraz jesteś w stanie zauważyć, że to co dla Ciebie jest "oczywistym sensem", w rzeczywistości jest błędem logicznym, dyskwalifikującym Twoją argumentację.
PS: Jest jeszcze definicja samego rzeczownika "modła", ale jestem pewien, że ją sobie znajdziesz. Podam Ci tylko do niej przykład:
- Panie, uczyń mnie silnym, abym nie odpowiadał więcej na off-topikowe zaczepki w tym temacie. 
|
Dales bardzo ladny pokaz arogancji, jednak pozwole sobie mimo tego wyprowadzic cie z bledu.
Jezeli zaczynasz mowic o logice to pewnie znasz takie pojecie jak relacja. W szczegolnosci pewnie wiesz co to jest relacja przechodnia. Przypomne:
Rrzyjmijmy ze r jest relacja
(a r b) i (b r c) => (a r c)
przykladem relacji przechodniej jest np. implikacja:
(a => b) i (b => c) => (a = > c)
Tlumaczac, jezeli z jakiegos faktu a wynika fakt b i z faktu b wynika fakt c, to z faktu a wynika fakt c.
Przyjmijmy ze faktem a jest ten tekst. Faktem b jest doslowne tlumaczenie tego tekstu, a faktem c jest to co napisalem (czyli to o czym mowilem INTERPRETACJA a nie TLUMACZENIE).
Cytat:
Co do merium nowego cytatu, to ja sie z tym cytatem w zupelnosci zgdzam, tylko zechciejcie robic tak jak tam jest napisane (szczegolnie radze sie skupic nad ogromnie trudna interpretacja pierwszego zdania).
|
Przypomnijmy: tekst - fakt a, tlumaczenie - fakt b, interpretacja - fakt c. Oczywiste jest to ze z tekstu a wynika tlumaczenie b (o ile jest poprawne), a z tlumaczenia b wynika interpretacja c (o ile interpretacja zgadza sie z tlumaczeniem). Z tego faktu wynika, ze z tekstu tynika interpretacja (jak za szybko, to mozesz sam podstawic do wzoru i sprawdzic).
Ja nie mam zamiaru podpowiadac wiecej, bo wierze ze sam dojdziesz do wlasciwego ciagu implikacji (to nie jest takie trudne jak moze sie wydawac). No moze mala wskazowka - skup sie na implikacji (b => c) i zastanow sie czy z celu jakim jest ksztaltowanie mlodziezy (o przepraszam, zbyt duzy skok myslowy - nie mlodziezy, tylko mlodziezowej mowy i postepowania) na wzor "piękności, sprawiedliwości, łagodności, uprzejmości i ludzkiej ogłady" nie wynika przypadkiem sposob tego ksztaltowania (czyli sposob oparty wlasnie na piękności, sprawiedliwości, łagodności, uprzejmości i ludzkiej ogłady). To co zrobilem nazywa sie wlasnie interpretacja - NIE tlumaczenie. A ja wlasnie skupiam sie na waszych dzialaniach (a nie na tym na jaki wzor ksztaltuje sie mlodziez), ktore dla mnie sa przesadzone - o tym wlasnie rozmawialismy.
Jezeli natomiast za c podstawimy wasze chamskie teksty na forach, to wtedy implikacja nie bedzie prawdziwa:
a - tekst
b - ksztaltowanie mlodziezowej mowy i postepowania na wzor "piękności, sprawiedliwości, łagodności, uprzejmości i ludzkiej ogłady"
c - uzywanie chamskich tekstow w stosunku do mlodziezy
(a => b) i (b => c) => (a => c)
tylko teraz jak sie chwile zastanowic (dla niektorzych moze to byc dluzsza chwila) to widac ze z b NIE WYNIKA c (z dazenia do utrwalenia w mlodziezy wzoru pieknosci nie wynika chamskie jezdzenie po niej za zejscie na zla droge), wiec nie mozna wnioskowac prawdziwosci implikacji (a => c) na podstawie tych faktow.
Na tej lekcji logiki koncze przekaz w tym temacie. Nie musisz sie wysilac piszac kolejne aroganckie i niewybredne odpowiedzi, bo nie mam zamiaru przebywac tu wiecej. Mam tylko nadzieje ze jak nieznany ktos odezwie sie do was tak jak wy do tych ludzi (TAK, bo mlodziez to tez ludzie), to zrozumiecie co to znaczy chamskie nastawienie zupelnie obcej osoby - moze byc np. to urzednik w jakims urzedzie, czy lekarz pogotowia.