Cytat:
|
Napisany przez fad000
Mam nagrywarke LG GCE 8520B jest jako master, wraz z nia na tasmie jest zwykly CD-ROM. Po formacie jak na nagrywarce mam ustawione DMA to juz kaput, jak wklada obojetnie jaka plyte czy nagrana czy czysta to od razu zwis systemu wsio sie zacina poczatkowo myslalem ze naped padl lecz np w dosie wsio elegancko czytal. Gdy jest przestawione na PIO to dobrze cdrom dziala.
Dlaczego tak sie dzieje ze razem z DMA nie dziala poprawnie a na PIO jest ok. Czy moze byc tak, nie bedzie oproblemu?
|
Jeśli masz płytę na chipie SIS to wszystko jst możliwe, zerknij sobie na stronkę
http://www.ecs.com.tw/ecsweb/index.a...nuID=0&LanID=0 i tam poszukac sterowników od IDE, np. dla VIA jest to VIA4in1 i tam są stery od USB DMA itp, miałem do czynienia kiedyś z plytką na SISie i nie jest to rewelacja, ewentyalnie możesz sprobować inaczej
Mój komputer - Panel Sterowania - System - zakładka "Sprzęt" potem "Menedżer urządzeń" rozwijasz listę "kontrolery IDE ATA/ATAPI"
<A>klikasz na "pomocniczy kanał IDE" w nowym oknie zakładka "Ustawienia zaawansowane" i ustawiasz tryb transferu "DMA Jeśli dostępne" jeśli masz tak ustawione to poniżej powinno być tak "Bieżący tryb transferu: Ultra DMA tryb x" gdzie x to cyfra,
Jesli masz napisane PIO" to mogą być 2 powody tego
1. zerknij w biosie czy masz ustawione Enabled dla trybu "UDMA....."
2. aktualizajia sterowników wkładasz płytkę od płyty głównej i od kroku
<A> zaczynasz akutalizację zakładka "Sterownik" klikasz na "Aktualizuj sterownik" zaznaczasz "Zainstaluj z listy .....lokalizacji (zaawansowane) klikasz Dalej zaznaczasz "Przeszukaj dyski wymienne ......." opcja Uwzględnij tę lokalizację....." zostawiasz odznaczoną jeśli na płytcę są sterowniki dla DMA to zostaną znalezione i zainstalowane po restarcie powinno pomuc jeśli nie musisz poszukać przez gogle steroników SIS dla DMA Controlers
np.
http://www.driverfiles.net/IDE-Contr...9,887,21,.html
i powinno pomóc
Jeszcze jedno
Nagrywarka i CD-ROM ustaw na Cable Select (CS) za pomocą zworki, nagrywarka powinna być podłączona na końcu kabla (MASTER) a CD-ROM na środkowym złaczu (SLAVE) dzieki temu bedzie wszystko podłączone jak nalezy, specyfikacja kabli jak i kontrolerów mówi że na końcu kabla powinien być napęd włączony jako master dzięki temu nie będzie problemów z napędami
Mam nadzieje że jasno wytłumaczyłem.
Pozdrawiam