Cytat:
Napisany przez Piterniel
Czyli problem powstaje przy kopiowaniu dużej ilości danych (czyli używa dużo sektorów do tego). Wartość zaznaczona na żółto przez program to, że dysk przenosił już dane z uszkodzonych sektorów do obszaru zapasowego. Musisz obserwować tą wartość czy ona będzie się zmieniać (tj. zmniejszać). Na moje oko prawdopodobnie pada Ci dysk i w niedalekiej przyszłości pojawią się BAD SEKTORY. Jeżeli dysk masz na gwarancji to lepiej go zanieś do serwisu. Możesz spróbować kopiować dane na innym komputerze, wtedy zniwelujesz możliwość, że błędy powoduje jakiś program 3ci (wirus, robak, błędne działanie aplikacji).
NTFS (inaczej kopiowanie filmów DVD nie wchodzi w grę)
Czy ważny jest program? On tylko wyznacza obszar danych i nadaje MBR, aby system który wykorzysta tą informacja wiedział z jakiego algorytmu zapisu ma korzystać.
OS - Windows z serii NT (2000 albo XP)
|
Program do zakładania partycji jest szalenie ważny. W sieci znajdziesz wielu którym PM bezpowrotnie zniszczył HDD. Ja np. jestem takim przypadkiem > miałem to szczęście, że połapałem się przed upływem ustawowych 3 dni i dostałem nowy HDD (WD 160GB) z uwagą gwaranta, że jeżeli znowu użyję PM to już mi to tak na sucho nie ujdzie.
Zalecane narzędzia do stawiania partycji to: narzędzia windy, narzędzia producenta HDD no i znakomitą opinię ma Acronis Soft.