Witam
Zacznę od tego, że to jet mój pierwszy pościk na tym forum więc proszę o wyrozumiałość

Mój komputerek to :
Płyta główna oparta o chipset VIA
Procesorek celeron 466
Dysk twardy Samsung 5,1 GB
CDR asus 52x (nowy)
CD-RW Liteon LTR-40125S (40x12x48)
256 MB ram
Zacznę od tego że nagrywarka jest NOWA. Wymieniłem niedawno nagrywarkę lg 8080b - nie miałem z nią problemów, ale stwierdziłem że jest za wolna.
I tak po pdpięciu nowej nagrywarki było wszystko cacy.
Pierwsze nagrywanie na nowej było to kopiowanie "w locie" - nagrała bez problemu (bufor nie spadł nawet na chwilkę).
Później nagrywanie z dysku twrdego - ustawiłem w nero opcję "określ maksymalną prędkośc zapisu"
Prędkośc określona na 12x i też płytka się nagrała, aczkolwiek bufor spadł ze dwa razy ale zadziałał system ochrony zapisu - wynik nagrywania OK.
I od tego momentu pojawił się problem:
Windows98 i programy chodzące pod tym systemem, gry, oglądanie filmów zaczęły "klatkować" - tzn jak chcę przenieść ikonę na pulpicie to zatrzymuje mi się wskaźnik co chwilkę na chwilkę i pojawia w dalszym miejscu pulpitu. jak oglądam film obraz zatrzymuje się na chwilkę i
przeskakuje pare klatek dalej. Jak leci jakaś mp3 w winampie też zatrzymuje się i przeskakuje pare sek dalej.
Problem ten znika CAŁKOWICIE kiedy odepnę nagrywarkę (całkowicie z szyny IDE i z zasilania).
Jak ją podepnę problem się pojawia na nowo, i tak w kółko

Rozmawiałem z paroma informatykami i wszystkie problemy które oni poddali w wątpliwośc są OK - dysk twardy nie jest uszkodzony, zasilacz jest nowy 300W. Podpinałem nagrywarkę na różne sposoby - secondary master/slave. DMA jest włączone wszędzie. Nowe sterowniki do VIA są zainstalowane.
Na primary master jest twardy, na slave ASUS.
Proszę o jakiekolwiek wskazówki o co chodzi.