Proponuję abyś wykonał samodzielnie test kompresji materiału dobrej jakości (powiedzmy z kamery DV), za pomocą CCE, czy HCEnc używając opcji CBR i VBR z 2 lub więcej przebiegami (parametry bitrate-u można ustawić na max.). Rezultat powinien być widoczny (dla ułatwienia zrób zrzut klatki w szybkiej scenie, powiększ i porównaj lub uważnie obserwuj odwzorowanie kolorów w ciemnych miejscach).
Cała siła kompresji kilkuprzebiegowej polega między innymi na dokładnym ułożeniu bitów dla każdej klatki obrazu w zależności od analizy wykonanego wcześniej ruchu. Nie pozwala na to metoda CBR.
Kiedyś znalazłem w sieci taki opis (dotyczy kodowania wieloprzebiegowego) i mylę, że jest on prawdziwy :
***8222;Można sobie to wyobrazić na podstawie kolorowej kuli na czarnym tle, szybko odbijającej się po ekranie. Przy metodzie CBR, na całej powierzchni obrazu mamy podobne ułożenie bitów, gdyż kodek nie wie gdzie występuje ruch i obdziela cały obszar podobnie. Przy metodzie VBR fragment z poruszającą się piłką opisuje dużo większa liczba informacji, gdyż czarne tło, tego nie potrzebuje. Przykład ten jest uproszczony do minimum, ale pokazuje na czym polega między innymi przewaga metody kilkuprzebiegowej.***8221;
Aby było śmieszniej, każdy kolejny przebieg powoduje jeszcze dodatkowy wzrost jakości, choć jak zostało już wielokrotnie opisane nie jest to do wychwycenia powyżej 8-10 razy. Zresztą w instrukcji do CCE masz jak byk napisane, że każdy kolejny przebieg powoduje wzrost jakości obrazu

.
Jeśli jednak nie zauważysz różnicy, to pozwól, że przytoczę Ci kilka oczywistych i powszechnie znanych faktów :
- prawie żadne z profesjonalnych wydań filmów na DVD nie mają kodowania CBR
- ludzie, którzy kupili kamery z kompresją bezpośrednio do mpeg-2, skarżą się na złą lub nawet fatalną jakość obrazu mimo posiadania w opcjach możliwości ustawienia bardzo wysokich wartości bitrate, szczególnie jest to dotkliwe w miejscach słabo oświetlonych
- zgrany od razu do mpeg-2 materiał za pomocą kart TV jest słabej jakości (sam to wiele razy doświadczyłem, niesławne rozjechania kolorów), po zastosowaniu kodeka DV i kompresji kilkuprzebiegowej rezultat jest nieporównywalnie lepszy.
Naturalnie jeśli chcesz to używaj metody CBR, może akurat to ustawienie Ci bardziej odpowiada. Ja jednak na podstawie swoich własnych doświadczeń i obserwacji mogę powiedzieć, że metoda VBR i klika przebiegów ma zdecydowanie lepszą jakość niż CBR.
pozdrawiam