Cytat:
Napisany przez artoor
Katechizm Kosciola Katolickiego to w artykule trzecim, paragrafie drugim przeczytalbys taki rozdzial pt "Natchnienie i prawda Pisma świętego" a w nim pierwsze slowa to "Bóg jest Autorem Pisma świętego."
[...]
Jesli nie, to dla mnie - chrzescijanina, dla ktorego Pismo swiete jest swiete i podaje sama prawde jest to po prostu bzdura, ktora mnie samego akurat smieszy.
|
Czy dla Ciebie Katolik=Chrześcijanin?
Twoim zdaniem ci, którzy wierzyli w to, co jest napisane w innych Ewangeliach nie byli Chrześcijanami? A ci, co żyli zanim jeszcze spiasano Ewangelie (ot, choćby św. Piotr)? Czemu przyjmujesz za pewnik, że Pismem Świętym Chrześcijan jest to, co KK uznał za święte? Mordowanie "niewiernych" wbrew przykazaniom, pacyfikację Indian czy stosy inkwizycyjne też uważasz za święte tylko dlatego, że KK tak ogłosił?
Nowy testament jest zbiorem Ewangelii - ale nie wszystkich, tylko tych, które sobie wybrał nieomylny KK. Czemu z kilkudziesięciu wybrał akurat te cztery i tylko cztery?
Ograniczanie wiary tylko do jedynej słusznej interpretacji ja nazywam fanatyzmem. Trzeba samodzielnie poszukiwać prawdy.
Jestem przekonany, że rzeczywistość znacząco odbiegała od tego, co jest napisane w Nowym Testamencie.
Z mojej strony EOT.