Cytat:
Czy dla Ciebie Katolik=Chrześcijanin?
|
Nie. O sobie samym moge powiedziec, ze przede wszystkim jestem chrzescijaninem. Potem katolikiem.
Cytat:
Twoim zdaniem ci, którzy wierzyli w to, co jest napisane w innych Ewangeliach nie byli Chrześcijanami? A ci, co żyli zanim jeszcze spiasano Ewangelie (ot, choćby św. Piotr)?
|
Powtarzam, nie ma wiecej niz jednej Ewangelii. A Ci co wierzyli w to co bylo napisane w "innych ewangeliach" owszem, zapewne byli chrzescijanami. Jesli przyjeli chrzest, istotnie nimi byli

To czy uwierzyli w jakies inne pisma, nie zdjelo z nich faktu bycia chrzescijaninem, nieprawdaz? Pytanie czy wierzyli w to.
Cytat:
Czemu przyjmujesz za pewnik, że Pismem Świętym Chrześcijan jest to, co KK uznał za święte?
|
Nie bede robil dluzszego wywodu. Tak po prostu jest. Pokaz mi inna "ksiazke" ktora sprzedala sie w tylu egzemplarzach na calym swiecie. Pokaz mi inna "ksiazke" ktora zostala przetlumaczona na tyle jezykow. Oczywiscie, nie mozna uznawac za swietym cos, z wymienionego przeze mnie wyzej powodu, ale widze ze inne powody sa z marszu odrzucane.
Cytat:
Mordowanie "niewiernych" wbrew przykazaniom, pacyfikację Indian czy stosy inkwizycyjne też uważasz za święte tylko dlatego, że KK tak ogłosił?
|
Jakos sobie nie przypominam, zeby Glowa kosciola, ktora jeszcze niedawno byl Wielki Czlowiek - Jan Pawel II kazal palic na stosach. Wrecz przeciwnie, odwiedzal indian i szedl do niewierzacych (rowniez do ludzi innych religii) i jakos ich nie napietnowal z tego czy innego powodu. A ze nie pali sie juz na stosie, to nic, tylko sie cieszyc, bo za ten topic zapewne niewielu z nas by sie ostalo
Cytat:
Nowy testament jest zbiorem Ewangelii - ale nie wszystkich, tylko tych, które sobie wybrał nieomylny KK. Czemu z kilkudziesięciu wybrał akurat te cztery i tylko cztery?
|
A czy gdyby bylo ich piecdziesiat, czy wierzylbys bardziej w Boga?? Jesli masz niejasnosci zwiazane z wiara, to moze siegnij do oryginalow, poczytaj te "inne ewangelie". Moze Ci sie oczy na cos otworza, czego przy Ewangelii wg czterech ewangelistow nie potrafisz, badz nie chcesz znalezc...
Cytat:
Ograniczanie wiary tylko do jedynej słusznej interpretacji ja nazywam fanatyzmem. Trzeba samodzielnie poszukiwać prawdy.
|
Tak wiec nalezy jej poszukiwac, ale wierzenie w to co inni pisza (dla sensacji istotnie!), czy to nazywasz "samodzielnym poszukiwaniem prawdy"??
Cytat:
Jestem przekonany, że rzeczywistość znacząco odbiegała od tego, co jest napisane w Nowym Testamencie.
|
A ja jestem przekonany, ze nie ma ani jednego slowa nieprawdziwego w Pismie swietym... ot takie moje zdanie... szanuje Twoje i zdaje mi sie ze Ty moje tez
pozdrawiam!