Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.04.2006, 10:29   #39
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Czy dla Ciebie Katolik=Chrześcijanin?
Nie. O sobie samym moge powiedziec, ze przede wszystkim jestem chrzescijaninem. Potem katolikiem.
Cytat:
Twoim zdaniem ci, którzy wierzyli w to, co jest napisane w innych Ewangeliach nie byli Chrześcijanami? A ci, co żyli zanim jeszcze spiasano Ewangelie (ot, choćby św. Piotr)?
Powtarzam, nie ma wiecej niz jednej Ewangelii. A Ci co wierzyli w to co bylo napisane w "innych ewangeliach" owszem, zapewne byli chrzescijanami. Jesli przyjeli chrzest, istotnie nimi byli To czy uwierzyli w jakies inne pisma, nie zdjelo z nich faktu bycia chrzescijaninem, nieprawdaz? Pytanie czy wierzyli w to.
Cytat:
Czemu przyjmujesz za pewnik, że Pismem Świętym Chrześcijan jest to, co KK uznał za święte?
Nie bede robil dluzszego wywodu. Tak po prostu jest. Pokaz mi inna "ksiazke" ktora sprzedala sie w tylu egzemplarzach na calym swiecie. Pokaz mi inna "ksiazke" ktora zostala przetlumaczona na tyle jezykow. Oczywiscie, nie mozna uznawac za swietym cos, z wymienionego przeze mnie wyzej powodu, ale widze ze inne powody sa z marszu odrzucane.
Cytat:
Mordowanie "niewiernych" wbrew przykazaniom, pacyfikację Indian czy stosy inkwizycyjne też uważasz za święte tylko dlatego, że KK tak ogłosił?
Jakos sobie nie przypominam, zeby Glowa kosciola, ktora jeszcze niedawno byl Wielki Czlowiek - Jan Pawel II kazal palic na stosach. Wrecz przeciwnie, odwiedzal indian i szedl do niewierzacych (rowniez do ludzi innych religii) i jakos ich nie napietnowal z tego czy innego powodu. A ze nie pali sie juz na stosie, to nic, tylko sie cieszyc, bo za ten topic zapewne niewielu z nas by sie ostalo
Cytat:
Nowy testament jest zbiorem Ewangelii - ale nie wszystkich, tylko tych, które sobie wybrał nieomylny KK. Czemu z kilkudziesięciu wybrał akurat te cztery i tylko cztery?
A czy gdyby bylo ich piecdziesiat, czy wierzylbys bardziej w Boga?? Jesli masz niejasnosci zwiazane z wiara, to moze siegnij do oryginalow, poczytaj te "inne ewangelie". Moze Ci sie oczy na cos otworza, czego przy Ewangelii wg czterech ewangelistow nie potrafisz, badz nie chcesz znalezc...
Cytat:
Ograniczanie wiary tylko do jedynej słusznej interpretacji ja nazywam fanatyzmem. Trzeba samodzielnie poszukiwać prawdy.
Tak wiec nalezy jej poszukiwac, ale wierzenie w to co inni pisza (dla sensacji istotnie!), czy to nazywasz "samodzielnym poszukiwaniem prawdy"??
Cytat:
Jestem przekonany, że rzeczywistość znacząco odbiegała od tego, co jest napisane w Nowym Testamencie.
A ja jestem przekonany, ze nie ma ani jednego slowa nieprawdziwego w Pismie swietym... ot takie moje zdanie... szanuje Twoje i zdaje mi sie ze Ty moje tez

pozdrawiam!

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post