Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.04.2006, 21:25   #1
MMarciNN
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.04.2006
MMarciNN w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bufor nagrywarki siada na 6% - LiteOn 1673S

Problem mój dotyczy zarówno bufora nagrywarki jak i nagrywania płyt DVD+R. Opisze cały proces nagrywania razem z błedami.
Korzystając z programu Nero w wersji 6.6.0.1 rozpoczynam nagrywanie płyty DVD+R. Płyta rozpędza se(powtarzajace się rozpędzanie i hamowanie)i dość długo, a trwa to około jednej minuty. Po czym następuje nagrywanie z pełną dozwoloną prędkością. Przez cały proces nagrywania, do wystapienia błędu nie występują żadne spadki zarówno bufora odczytu, jak i bufora nagrywarki. Lecz w pewnym momencie płytka jest zwolniona całkowicie, kontrolka LED przestaje sygnalizować nagrywanie, a bufor nagrywarki zostaje na 6%. Nagrywarka jest zawieszona i jedynym sposobem na otwarcie jej jest reset komputera.(oczywiscie otwierania za pomocą awaryjnej dziurki nie biore pod uwage ;D ). Moment zawieszenia jest całkowicie losowy. Nagrywałem różne pliki z różnych partycji, ale także wykonałem pare prób na tych samych plikach, co dało różne momenty zawieszenia się nagrywarki. Ciekawym jest że płytka po wyciągnięciu wygląda jakby nie była nagrywana trybem ciągłym. Na powierzchni powstaja słoje i przerwy w ścieżce. Słoje występują zawsze na końcu nagrywanej sesji(do miejsca do którego nagrywanie miało miejsce). Oczywisćie płytka nienadaje się juz do niczego. Dzieje się tak przy płytach DVD+R. Płytki wielokrotnego zapisu zarówno CD jak i DVD nagrywają się bez zarzutów. Płytek CD+R nie sprawdzałem, ponieważ nie mam żadnej pod ręką.

Teraz wymienię czego próbowałem do usunięcia błędu.
- zmieniałem różne konfiguracje podłączenia Napędu LiteOn.
- Tryp DMA był włączony zawsze.
- Sterowniki ASPI zainstalowałem. Próbowałem zarówno bez sterowników jak i z różnymi ich sposobami zainstalowania(ForceASPI - killaspi, installaspi oraz ASPI Adaptec i instalacja z tego pakietu).
- W akcie desperacji zrobiłem pełny Reinstall systemu.
- Zmiana Biosu na nowszy także nie przyniosła żadnych efektów.

Moja konfiguracja sprzętowo programowa:
- Płyta Gł. - Epox 8KRAI
- HDD - Seagate 80GB S-ATA
- Windows XP Professional
- Nero 6.6.0.1 PL

Nośniki jakich używałem to średniej klasy Hawk. Aczkolwiek znajomy posiadający b. podobną konfiguracje systemową jak i sprzętową nagrywa te płytki bezproblemowo na tej samej nagrywarce. Ja też jakieś dwa tygodnie temu mogłem te nośniki nagrywać.
MMarciNN jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online