Dyskusja: Linux...
Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.04.2006, 18:34   #15
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez przemo_one
bzdety bzdety bzdety, partition magic przenosi dane podczas zmiany rozmiaru partycji, wiec po co defragmentować?
Próbowałeś tak kiedyś dzielić partycję? Mnie się wydaje, że chyba nie. Ja już nie raz to robiłem i z własnego doświadczenia wiem, że lepiej najpierw zdefragmentować dysk. PM może i jest dobrym narzędziem, ale nie idealnym. Poza tym, poczytaj sobie manuala od PM - tam wyraźnie pisze, żeby przed jakimikolwiek zmianami na hdd najpierw go "ułożyć".
A tak na marginesie, defragmentacja hdd nie zajmuje znów zbyt wiele czasu (mówię oczywiście o innych defragmentatorach niż Windows'owy), więc lepiej nawet dla lepszego "samopoczucia" wykonać ten proces.

Cytat:
Napisany przez przemo_one
instalator ubuntu tez potrafi zmienic rozmiar partycji!, nie sprawdzalem tego na ntfs.
W wersji 5.04 na NTFS'ie nie działa zbyt ciekawie... Raz nawet używając tego narzędzia, rozwaiłem sobie obraz hdd... Może w 6.04 ulepszą ten program. Poczekamy, zobaczymy.