Napisany przez andrzejj9
No i pojawił się pierwszy (?) problem.. Otóż nie zwróciłem uwagi, że ta lodówka LG, która tak mi się podoba, jest klasy B..
A niestety byłem już w dwóch sklepach, dzisiaj zajrzę do kolejnych i z tego, co na razie widziałem, to w okolicach tysiąca złotych, ciężko jest coś dostać. 1200 - 1300 to praktycznie minimum u wszystkich producentów, a to jest już sporo. Widziałem jeszcze chyba model Electroluxa (mam zaznaczony na drugim komputerze), za 1100 złotych i to właściwie wszystko.
Ale że ta LG naprawdę mi się podoba (nawet już pomijając tą maszynę do lodu, to po prostu jest bardzo podobna, pod względem projektu wnętrza to mojej obecnej, która mi odpowiada, ma dodatkowo półki na drzwiach do zamrażalki, co jest dla mnie istotne, bo często trzymam tam rzeczy, których nie chcę trzymać bezpośrednio razem z żywnością (a właściwie nie znalazłem żadnej innej, która by te półki również miała), no i te dodatkowe technologie są nie do pogardzenia, zwłaszcza, że słyszałem kolejną opinię, że to nie tworzenie się lodu jest naprawdę przydatne).
Więc teraz pytanie - poczytałem jej specyfikacje i wychodzi, że ma zużycie energii ok. 1,18kW/24h. Przeciętna lodówka z klasy A ma ok. 80-85. Liczmy więc, że różnica jest ok. 30-40 na dzień. Przeliczę to już sobie na miesiące i lata, ale jedno pytanie - jaki jest koszt 1kW?
|