Ogromny problem z DMA !
Witam !
Chcialem poprosic o pomoc bo juz mnie cos trafia z tym napędem. Mam nagrywarke LG GSA-H20L. Przy włączaniu Nero 6.6.0.15 wyswietla mi sie komunikat ze nie mam wlaczonego DMA. Samo nero nie moze wlaczyc DMA, a bez tego plyty DVD nagrywa mi w 8x okolo poł godziny. Probowalem skasowac kontroler IDE ATA/ATAPI w menadzerze urzadzen zeby na nowo wykryl ustawienia, ale ciagle wstawia mi to samo - NVIDIA nforce 3 250 Parallel ATA Controler (2.6) i w nim sa zakladki Primary Channel i Secondary Channel - przy recznym ustawianiu DMA nic nie robi, dalej wywala napis przed nagrywaniem ze nie wykrywa DMA i efekt jest ten sam - pol godziny nagyrwania plyty ! Nagrywarke mam podpietą na drugiej tasmie razem z DVD - ustawiona jest jako Slave na srodkowym podlaczeniu tasmy. Tasmy oczywiscie 80 zylowe - probowalem juz wszystkich kombinacji z przekladaniem i nowymi tasmami. Reinstalowalem Windowsa juz tysiac razy i nic nie daje - kiedys dzialalo wszystko spoko DMA bylo, ale w pewnym momencie windows wylaczyl. W BIOSie jest wlaczona obsluga DMA dla IDE. W menadzerze juz takze tysiac razy usuwalem kontrolery, DMA takze usuwalem i na nowo wykrywal i efekt byl ten sam. Plyta glowna to Gigabyte K8NS ! Wszystko sie slimaczy jak cholera ! Naped DVD to LG 8163B a dysk to WD 80GB 7200RPM z 8 MB Cachem. HELP HELP HELP ...
|