(na szybko) dopowiedziec moge: rozwazam tylko wspomniane 3 komponenty. Zasilacz wytrzyma wszystko - Tagan 480 U22. Krecenia zadnego nie bedzie. Nie gram. Licza sie tylko CAD i stabilnosc.
Z moich obecnych rezultatow szukania wynika, ze plyt S939 z AGP juz praktycznie nie ma. Jedynie zostaly modele z chipsetem nForce3, oraz VIA:
Abit AV8, Gigabyte GA-K8V Ultra-939 Via K8T890, Microstar K8T Neo2-F Via K8T800. To sa raczej stare konstrukcje, bo nie maja SATA2, a takze nie ma przy wiekszosci plyt S939 AGP oznaczen, ze beda dzialaly w nich takze procesory X2 (jedynie Athlon 64 i Athlon 64 FX).
Nie ukrywam ze dylemat mam spory, poniewaz wiem, ze moge kupic taka sama plyte (tyle ze uzywana, Soltek SL-75KAV) i przeczekac ten rok czy dwa (jesli tyle wytrzyma). Ale z drugiej strony taka konfiguracja dziala juz od kilku lat, i przydaloby sie go troche unowoczesnic.
Moge dolozyc wiecej np do najnowszej plyty glownej na s775, zeby zakupic obecnie tani procesor, i za dwa lata zmienic go na kilka razy szybszy model (ale musi pasowac do tej plyty w ktora zainwestowalem majatek).
Moge tez kupic np polecanego wyzej Asrocka (co ja pisze - Asrock

) i do tego najszybszy za dana kwote procesor, no i najwyzej "ten komputer juz taki zostanie".
Tylko najwiekszy problem jest zeby podejsc do sprawy przyszlosciowo.