Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.04.2006, 18:46   #93
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
Mi nawet to się aż tak w oczy wizualnie nie rzuciło. Tylko specyfikacja mnie zdziwiła tak, że zacząłem szukać, jak jest w mojej obecnej lodówce. Bo jednak wizualnie aż tak one się od siebie bardzo nie różnia.. (przynajmniej dla mnie)
Wiesz - jak dobrze pamietam, to ja też na początku tego nie zauważyłem - zwróciła mi na to uwagę Mama - i pamiętam, z ciekawości obejrzałem kilka modeli około 150 cm, wróciłem do domu, otworzyłem tą Mińsk - chwile popatrzyłem - i zrozumiałem, że jednak ta różnica jest i to spora

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
To identyczna specyfikacja, jak tej mojej. I też zakładam, że jednak te 280 litrów to całość (chociaż nie znalazłem jednoznacznej informacji na ten temat), bo jeśli tylko lodówka.. to ja już nie wiem, gdzie to się mieści. Chyba są jakieś tylne drzwiczki, któych jeszcze nie odkryłem (...)
Znalazłem taką jak Twoja na Allegro; z tego co widzę, to różni się od tej naszej chyba głównie kolorami - tych balkoników na drzwiach i obramowania na zewnątrz. A te 280 litrów to na pewno całość

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
No dokładnie. Co prawda pytałem mamy, jakie ma wymagania odnośnie wielkości lodówki i powiedziała, że jest jej to obojętne, ale jednak bez przesady. Patrząc na specyfikację to ta LG jest po prostu bardzo mała..
(...)
Zgadzam się - też u nas nie potrzeba jakiejś wielkiej lodówki - ale np. w tej Mińsk bez problemu można wstawić garnek duży z zupą, mięsem itd. - i pozostałe artykuły np. przed świętami - a np. w takiej o pojemności około 160 litrów może być z tym problem

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
Raczej tak, więć pod tym względem to żadna zalety. Ale mi cały czas wydaje się, że przy dwóch agregatach zużycie energii powinno być mniejsze. Bo to jednak osobne chłodzenie zamrażalnika i lodówki i wydaje się, że mniej energii trzeba, żeby na przykład zamrozić trochę miejsca wydatkując energię tylko na zamrażalnik, a nie na całe urządzenie.(...)
Wiesz niby tak - ale chyba nie do końca - po prostu podejrzewam, że jak są dwa agregaty to ich wspólny czas pracy - potrzebny do utrzymania odpowiednich temperatur - jest dłuższy niż jednego - stąd większe zużycie - ale mogę się mylić.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
Wiesz, jakby co, to na Allegro (i nie tylko) można całe te lodówki, podobno w niezłym stanie, kupić za 150, więc.. Zapasowych części będzie na lata (...)
Wiesz - pomysł wcale nie taki zły - szczególnie, że ja lubię naprawiać, jeśli tylko jest to w moich możliwościach
A na poważnie - niestety w przypadku lodówki nie jest to takie proste. Po pierwsze - chociażby fakt, że musisz ją gdzieś postawić - jak mieszkasz w domku - może jeszcze z piwnicą (lub choćby jakąś skrytką) - to byś wstawił i po problemie - ale w bloku to odpada - a piwnica u Rodziców jest tak mała, że
Po drugie - nie wszystko da się samemu w lodówce wymienić i naprawić - a np. mam na myśli konieczność spawania, uzupełniania czynnika chłodzącego itd.
Po trzecie - kupować trzeba by z tego samego miasta - choć i tutaj transport trochę by kosztował.
A już na końcu - i tak ze względu na to zużycie energii oraz hałas warto by ją wymienić.
Aczkolwiek - mam obawy że z tych nowszych rzadko która tyle wytrzyma - ciekaw jestem czy Twoja była poprzednio naprawiana - bo nasza oprócz tej usterki na gwarancji to nie - a jak poczytałem np. na Forum Elektroda - to aż strach człowieka bierze przed kupnem dziś lodówki

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
Wiesz, mieszkamy w domu i lodówka jest na parterze, my śpimy na piętrze. Pokój z telewizorem jest od niej oddalony i oddzielony dwoma ścianami, więc generalnie hałas nie przeszkadza, chociaż nie da się ukryć, że głośna ona - raczej - jest. Raczej dlatego, że teraz właściwie nie mam porównania, bo nie przebywałem długo w pomieszczeniu, gdzie byłaby nowa lodówka, a przynajmniej nigdy świadomie tego nie porównywałem. Chciałem nawet sprawdzić, jaki hałas wydziela ta, którą mam teraz, ale nie znalazłem takich informacji.
(...)
Wiesz - być może ta Twoja jest nowsza i dlatego jest cichsza - a po drugie ten nasz egzemplarz jest też raczej wyjątkowy - jak byś ją usłyszał to byś się zdziwił - jak traktor czsami. Co prawda czytałem o różnych możliwych eksperymentach, które mogły by ją wyciszyć - ale zarówno ja - jak i Mama szczególnie, mamy obawę coś robić - jakby coś sie nagle popsuło to wiesz - problem, szczególnie finansowy ...

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post