W Media Markcie w końcu wczoraj nie byłem (może jeszcze zajrzę dzisiaj), ale byłem z mamą w EuroAGD i spodobało nam się kilka modeli:
1) Mastercook LC-517A
2) Whirlpool ARC 5722
3)
Indesit TAAN3
... (skończę później, bo muszę wychodzić

)
-----
Ok, kończę.
Co do tych poprzednich wymienionych modeli, to pomimo ładnego wyglądu wizualnego Mastercook raczej odpada, bo.. to Mastercook

Rozmawiałem już w dwóch punktach i potwierdzają się opinię, że lepiej na kilka polskich firm uważać. Raz, że są dość awaryjne, dwa - że jak już się coś zepsuje, to są problemy z serwisie. Tego raczej się nie boję, bo o swoje mogę się kłócić, ale myśl, że lodówka mogłaby się psuć skutecznie mnie do tych firm zniechęca.
Whirlpool sam nie wiem. Nie słyszałem na jego temat opinii ani pochlebnych, ani krytycznych.
Najbardziej natomiast podoba mi się Indesit - mojej mamie zresztą też i coraz bardziej jestem do niego przekonany. Byłem też przed chwilą w MM i utwierdziłem się w tym przekonaniu.
Model TAAN 3 jest bardo fajny, ale wysoki. Ma 185cm wysokości i z tym nie byłoby problemu gdyby nie to, że na lodówce stoi i unas telewizor i raczej chcielibyśmy, żeby tak pozostało.
Jest model niższy TAAN 2, który ma 150 cm (szkoda, że nie 155-160). W sumie to nawet idealnie, ale jednak w środku jest zdecydowanie mniejszy. Jeszcze jutro dokładnie pomierzę wymiary wewnętrzne swojej lodówki i porównam z nim, żeby wiedzieć, ile dokładnie byśmy tracili (w cyfrach to ok. 40 litrów na lodówce i 14 na zamrażalce).
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - na stronie producenta są wymienione dwa modele TAAN 3 (TAAN 2 w sumie też), które nie różnią się niczym oprócz klasy energetycznej. Ponieważ różnice w zużyciu energii nie są aż tak znaczne i biorąc pod uwagę różnice w cenie kupna, którą zaobserwowałem w sklepach (ok. 300 złotych), to zwróci się po przynajmniej 6-7 latach. Dlatego jeżeli to jedyna różnica, to kupuję tańszą, ale jeśli są jeszcze inne, to chciałbym się dowiedzieć.
Generalnie na razie jestem coraz bardziej przekonany do jednego z tych dwóch modeli. Jeśli ktoś miał jakieś doświadczenia z tą firmą, to chętnie przeczytam wszelkie opinie