Cytat:
Napisany przez matdb
" nie ma programu który obrobi dźwięk wmuksowany w VOBa..." wiesz to może Tobie on jest nie znany, ale może ktoś inny na forum zna taki program...
|
He he he... sądząc po ogromie odpowiedzi na pewno istnieje taki program i Ci "inni" uzytkownicy forum masowo z niego korzystają
Więc powtarzam Ci jeszcze raz, że nie ma programu, który zrobi normalizację dźwięku w VOB-ach.
I to nie jest kwestia wiary czy nie - tylko fakt.
Cytat:
Napisany przez matdb
ponadto czy na pewno to jest odrazu "strata jakości" jak podzieli wydobędzie się dzwięk z vob'a to on jest już w jakimś tam formacie i możę są programy do normalizacji właśnie do takich formatów dzwiękwoych?
|
Nie jest pod warunkiem, że w VOBie zaszyty jest dźwięk LPCM. Jeżeli jest AC3, DTS, MP2 to zawsze jest strata. Jaka - to zalezy od indywidualnej percepcji słuchacza. Powtórzę się jeszcze raz, gdyz nieuwaznie czytasz moje odpowiedzi, ze w takim przypadku zawsze musisz przerobić to wszystko do jednego formatu wyjsciowego, WAV, znormalizować i albo to tak zostawić (WAV LPCM) albo na powrót przekodowac do foramtu oryginalnego. Tylko umiejetnie, bo założę się, że po takim przekodowaniu znowu nie bedziesz miał znormalizowanego dźwięku w VOBie
Cytat:
Napisany przez matdb
A teraz pytanie laika czy po normalizacji jest jakaś strata jakości dzwięku?
|
Możemy założyć że normalizacja dźwięku jest bezstratna. Oby tylko nam się tutaj jakis audiofil nie przytafił
Tylko jeszcze raz - normalizacja jeżeli masz wszystkie pliki w formacie, który da sie znormalizować. Żebysmy się dobrze zrozumieli (przeczytaj dobrze to co napisałem powyżej)...
Cytat:
Napisany przez matdb
(i tak troszkę nie na temat.... jaki jest najlepszy program do normalizacji dzwięku w plikach mp3?)
|
I znowu - na plikach kompresji stratnej, opartej na kompresji, nazwę ją szeroko współczynnikowej, nie da sie przeprowadzić normalizacji. Proces normalziacji mp3 polega na jego odkodowaniu do WAV, normalizacji i powrocie do mp3.
Nawet jeżeli tego nie widać, że tak się dzieje w aplikacji to tak sie to niestety odbywa co do mechanizmu.
Ale mogę sie mylić - przeciez się nie znam
Pozdrawiam!