Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.04.2006, 13:56   #23
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski
Dziwne uszy mają Twoi znajomi. Ale pewnie tak to jest, jak myzyczka przygrywa przy imprezie, a nie jest ucztą dla uszu.
Dla przykładu w magnetofonie jak nagrywam mam możliwość w trakcie nagrywania słuchać albo tego, co dostaje magnetofon do nagrania, albo tego, co odczytuje następna głowica. Różnica nawet przy bardzo dobrych metalowych kasetach jest wyraźna. A i tak kaseta gra lepiej od dobrze zrobionej MP3.

Ale mniejsza o większość - ja różnicę słyszę (i to dużą).

Update:
Co do różnicy, to owszem, charakterystyka dźwięku też jest zmieniona. Ale to co najbardziej mi dokucza, to budowanie sceny. Przy mp3 nie potrafię tak dokładnie umiejscowić instrumentów na scenie i grają nienaturalnie.
Wszystko to rzecz wzgledna, wierz mi, mozna sobie wmowic rozne rzeczy, a szczegolnie sluchowe, dla mnie wogole ta cyfracja odbiera jakosc, nawet dla zwyklej plyty audio CD, a mp3 to zwyczajnie wygoda, sa rzeczy ktore slucham jako tlo, nie zalezy mi na rozbudowanej przestrzeni audio w rozrywce czy techno-popie uwazam ze takie mp3 VBR 320 to juz dla takiej muzyki za duzo!

wiesz gdzie naprawde czuje pelnie dzwieku i jego dynamike? na analogowej plycie winylowej, moj gramofon to kawal mechaniki, Reloop RP 1000 MK3 s z wkładką Audiotechnika 36001 i tutaj jak puszcze plyte to glosniki oddychaja, plyta audio CD nie da mi tych efektow co winyl (jesli markowy i nie zniszczony) - mam sie czym delektowac Tangerine Dream plyta Encore z 1977 - tylko winyl, mialem remasterowana audio CD ale ona brzmiala falszywie! Dla zachowania plyty winylowej zrobilem kopie na kasecie magnetofonowej i tylko TDK najwyzszy model zelaza dal mi podobny efekt (nagrywany w trybie HX Pro i dolby S z MPXem)

Jesli chodzi o magnetofon to ten model ktory posiadam ma 3 glowice, 3-silniki, dual capstan, głowice GF 45, wiec tak jak piszesz i ja mam monitor na odsluch bezposrednio z tasmy magnetofonowej, metalowe tasmy maja inna charakterystyke, przede wszytskim musze skrecac bias adiustament na wysokie tony bo mi przeszkadza ich nienaturalny dzwiek przy zapisie, dlatego wyposrodkowywalem odsluch i kupowalem tylko chromowki, lub zwykle zelaza ale z tych markowych dobrych... zreszta to bylo tak dawno temu ze magnetofon stoi juz tylko dla ozdoby, sam nie pamietam kiedy go ostatnio uruchamialem