Przyznam, że dziwnie podchodzisz do sprawy. Do twoich wymagań nie potrzebujesz aż tak dobrego sprzętu. Polecam ci laptopa jakiego ja posiadam. Jest to HP NC8000. Tu masz przykładowy (chyba w najlepszej konfiguracji):
http://www.allegro.pl/item97918274_c...n_gw_fvat.html
Jestem nim po prostu zachwycony. Oto dlaczego:
- niewarygodna matryca TFT SXGA+ 15" 1400x1050. To jest naprawdę genialna rozdzielczość jak na laptop. Wg mnie jest to nadal najlepsza matryca jaką można znaleźć w laptopie. Nie śnieży, pięknie wyświetla zdjęcia/filmy/gry
- karta ATI Mobility Radeon 9600 z własną pamięcią 64 MB. W 3Dmarku 2001 osiąga 7800pkt. Płynnie chodzi "Age of Empires III " na średnio-wysokich ustawieniach. Odpala również 'NFS:MW" na bardzo łądnych ustawieniach
- procesor Intel Mobile Pentium 1,6 GHz Centrino 1 MB pamięć Cache. Jest to najlepszy procesor do notebooka - w ogóle częstotliwość procesorów Intel Mobile mnoży się x1.6 aby otrzymać wartość częstotliwości porównywalnego procesora do zwykłego PC. Zatem jest to odp. ok. 2,6GHz. Ten, do którego dałem ci link ma trochę szybszy procek.
- bardzo solidnie wykonany. Powiem szczerze - wszelkie Toshiby, Acery, Asusy mu pod tym względem do pięt nie dosięgają. Nic nie trzeszczy, nie ugina się, porządna klawiatura - to się naprawdę czuje
- głośniki są firmy JBL. Nie są porywające, ale jak na laptop są naprawdę niewiarygodne - bardzo głośne
- gniazdo Multibay pozwala na dołączenie wielu dodatkowych urządzeń (baterii, napędów)
- stacja FDD. Rzadko można znaleźć laptopy z FDD, a dyskietki (o dziwo) czasem okazują się niezastępione
-karta WiFi, ale jaka: gigabitowy kontroler LAN (10/100/1000), który zapewnia dużo szybsze przesyłanie danych niż Ethernet (10/100), ale jest z nim kompatybilny
- bateria działa 2,5H. Nowe lapotpy mają napisane, że działają do 5H, ale to na ogół fikcja. Mój działa pewne 2,5H.
- mnóstwo wejść/wyjść:
# USB 2.0 x 2
# S-Video
# słuchawki-wyj.
# mikrofon-wej.
# VGA
# RJ-11
# RJ-45
# FireWire (1394)
# IRDA
# COM
# LPT
# Secure Digital
Zalet możnaby wymieniać jeszcze dużo.
Nie jest to nowy model - ma już chyba 1-2 lat. Gdy jednak został wprowadzony na rynek kosztował, uwaga, 13tys złotych. Niektórych może denerwować to, że nie jest zbyt cienki. Zapewniam jednak, że nie bedziesz zawiedziony. Poszukaj jeszcze na allegro. Chyba oprócz tego, co ci podałem, jest jeszcze jeden, a od czasu do czasu pojawia się ich trochę więcej.
Jeżeli masz pytania, to je zadaj. Z chęcia odpowiem.
Pozdrawiam