Oczywiście ostateczna decyzja nalezy do ciebie. Co jeszcze warto wspomnieć - ten HP NC8000 ma mozliwość rozbudowy. Można w nim wymienić procek, nagrywarkę, pamieć i dysk - i to samemu, bo nic nie jest przylutowane. DDR zupełnie wystarcza to twoich wymagań. Radek 9600 vs x700 - szczerze, to niewielka różnica. X700 nie pozwoli ci na żadne szaleństwa. Dodatkowym plusem wg mnie jest gniazdo multibay. Multibay pozwala na dołączenie różnych urządzeń. Domyślnie znajduje się tam FDD. Urządzenie się włada tak jak karty pamieci do aparatu - po prostu się wciska i działają. Dodatkowym urządzeniem może być drugi napęd (nawet nagrywarka dvd), dysk twardy, dodatkowa bateria. Ja osobiście dokupiłem drugi napęd (właśnie nagrywarkę DVD) - mogę teraz bezpośrednio przegrywać wszelkie płyty. Dodatkowym atutem są dodatkowe urządzenia jakie można kupić do HP. Przykładem jest stacją dokująca, która pomnoży twoją liczbę portów dwukrotnie:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=98215211
Matryca (jak sam to zresztą określiłeś

) jest wypasik. Powiem wprost - jakość jak CRT, nie widać pikselowych ikon, wszystko wyraziste/ostre.
Już więcej zachęcać nie będę
Pozdrawiam
Szymon