Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.04.2006, 11:27   #1
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
SuSE 10 - potrzebuje pomocy z dzwiekiem

Witam!

Mam prosbe do znawcow SuSE, aby wytlumaczyli mi jak mam zrobic dzwiek.
Przegladnalem kilka forum i znalazlem tematy o problemach z dzwiekiem, ale albo nie bylo odpowiedzi, albo bylo to wytlumaczone w sposob, ktorego ja nie pojmuje.
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Linuxa i nie bardzo wiem co i jak.
Wybralem SuSE, bo dzieki YaST latwo mi sie instaluje programy, ktore potrzebuje lub chce miec.
Wczesniej w Audorze nie umialem zainstalowac Opery - teraz wystarczy jedno klikniecie

Do rzeczy:

System:
SuSE 10.0 na srodowisku graficznym KDE

Karta muzyczna:
1. SoundStorm na plycie
2. Audigy 4 (teraz przez system widzialen jako Audigy 2)

Glosniki:
Creative 5.1 T6060

Czego dokonalem:
1. Najpierw jak wszedlem w manager sprzetu i dalem gloscosc karty, to moglem tam robic test i dzwiek z glosnikow BYL!
2. Zrobilem auktualizacje i teraz jest lekka lipa, bo niby karty sa widoczne, ale nie ma juz regulacji glosnosci
3. Zainstalowalem XMMS i dzialal, pliki mp3 sie odpalaly, ale nie bylo glosu, teraz po tej aktualizacji nie chce mi w ogole odpalic mp3 i wywala komunikat:
Nie mozna otworzyc wyjscia dzwieku
Please check that:
Your soundcard is configured properly
You have the correct output plugin selected
No other program is blockin the soundcard

Tekst rozumiem oczywiscie, ale nie wiem gdzie mam zaczac poszukiwania w rozwiazaniu problemu.

Najchetniej to bym przeczytal jakas banalna istrukcje krok po kroku jak poprawnie zainstalowac i skonfigurowac karte dziwiekowa i glosniki (no juz nie musze miec tego dzwieku 5.1) i co ustawic w XMMS i Skype, abym mogl slyszec dzwiek.
Co do Skype, to podejrzewam, ze jak poprawnie wykryje karte to i mokrofon zacznie dzialac.

Bardzo prosze o pomoc... najlepiej w formie lopatologicznej jak dla najwiekszego laika.

Sprobuje jeszcze zrestartowac system - moze cos sie naprawi

ps. sciagnalem ALSA ale to plik tar.bz2 i nie umiem nic z nim zrobic, tzn otwierac go moge ale tam sa same katalogi.
ps2. wczesniej w systemie juz bylo ALSA.

-EDIT -- UPDATE -

Po restarcie wrocilem do punktu wyjscia, tzn w ustawienaich karty jak robie test to jest dzwiek, XMMS tez odgrywa utwory, ale tu nie ma dzwieku

Pozawiam pytanie... jak to poustawiac, zebym mial dzwiek w systemie, w XMMS i w Skype - reszta mi wisi kolo d**

Znalazlem taka strone: http://www.alsa-project.org/alsa-doc...module=emu10k1
Przeczytalem, ale nic nie rozumiem co mam zrobic... tzn rozumiem angielski, ale nawet jakby bylo po polsku napisane, to bym nie wiedzial co zrobic... moze mnie ktos oswieci?

Ostatnio zmieniany przez Remix : 27.04.2006 o godz. 11:46
Remix jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online